Programlanabilir lojik kontrolör (PLC) eğitimi için bir simulatör tasarımı
For PLC (programmable logic controller) education a simulator design
  1. Tez No: 221943
  2. Yazar: ENGİN OĞUZAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. MESUT RAZBONYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Programmable Logic Controller, Contactor, Ladder Diagram, Simulator 4
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kıyasıya rekabetin yasandığı günümüzde, endüstriyel kurulusların varlıklarını sürdürebilmeleri için verimli, esnek ve üretim maliyetlerinin düsük olması gereklidir. Klasik kontrol ve kumanda sistemlerin kullanımıyla bu hedefe ulasmak oldukça zor görülmektedir. Endüstriyel otomasyon sektöründe yerlerini korumak isteyen isletmelerde Programlanabilir Lojik Kontrolörlerin kullanımı her geçen gün artmaktadır. Baslangıçta tek bir makineyi kontrol elemanı olarak üretilen PLC'ler günümüz endüstrisinin kullandığı çok amaçlı bir kontrol elemanıdır. PLC'ler diğer kontrol elemanları ve bilgisayar ağ sistemleriyle uyum içinde çalısmaktadır. PLC'ler yalnızca röle sistemleri değil aynı zamanda ayrık kontrol cihazlarına karsı basarılı bir sekilde rekabet ederek gelismesini sürdürmüstür. PLC uygulamalarındaki eğitim görme gereksinimi teknik okul, üniversite ve endüstri alanlarında artmaktadır. Bu tezin amacı, PLC'nin çalısma mantığı ve bir PLC Simulatörü ile birlikte yazılımsal ve görsel olarak PLC'nin bir eğitim simulatörü olarak çalısmasını göstermektir. Tezin birinci bölümünde; PLC'nin genel çalısma prensibi ve genel uygulama alanları örneklerle açıklanmıstır. ?kinci bölümde PLC tarihçesi, avantajları ve PLC elemanları; Üçüncü bölümde, PLC'lerin islevleri, PLC bellek yapısı ve bu bölgelere erisim teknikleri açıklanmıstır. PLC'lerin programlanmasına dördüncü bölümde değinilmistir. Besinci bölümde bit lojik komutları açıklanmıstır. Son bölümde ise; yazılımı yapılan PLC Eğitim Simulatörü uygulamalarıyla beraber anlatılmıstır. Bu tez 2007 yılında yapılmıs ve 85 sayfadan olusmaktadır. Anahtar Kelimeler : Programlanabilir Lojik Kontrolörler, Kontaktör, Ladder Diyagram, Simulatör, Bit Lojik
Özet (Çeviri)
Today, in order to survive in a world of ruhtless competition, it is vitally important that the industrial establishments should be profitable and flexible and that the cost of production be as low as possible. It seems rather difficult to reach this goal with the use of classical and command systems. In the establishments which keep their positions in the industrial automation sector, the use of programmable logic control is on the increase day by day. The PLC?s which were originally produced as the only element to control a machine are the multi-purpose control elements of today. PLC?s have been used harmonously with the other control and network systems. PLC?s, which are not only used as role systems, but also used against the seperate control instruments, have made a lot of progress being in competition with the other systems. The application of PLC has been on the increase in the fields of training pertaining to technical schools, universities and the industrial establishments. The purpose of this is to point out thesis, the mentality of PLC?s operating systems and the use of PLC Simulator for the wording and visual purposes. In the first part of the thesis, the general working principles of PLC?s and the general application areas have been explained with examples. In the second part of the thesis, the short history and different advantages of PLC elements have been explained. In the third part of the thesis, the functions of PLC?s, the memory system of PLC and the techniques of their communicating areas have been explained. The programming of PLC?s has been mentioned in the fourth part of the thesis. In the fifth part of the thesis, bit logic commands have been explained. In the last part of the thesis, the PLC?s training Simulator has been explained with its applications. III This thesis has been completed in 2007 and consists of 85 pages.