Mikro kanallarda ısı transferi
Heat transfer in microchannels
  1. Tez No: 221949
  2. Yazar: AYLİN CANAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FETHİ HALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikro Kanallar, Mini Kanallar, Faz Dönüşümünde Isı Geçişi, Basınç Kaybı, Tek Faz, İki Faz, Isı Taşınımı, Ölçek etkisi, Mikro Etkiler, Microchannels, Minichannels, Phase Change Heat Transfer, Pressure Drop, Single-Phase, Two-Phase, Convection, Scaling Effects, Micro Effects
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Son yıllarda, mikro kanallarda akış ve ısı geçişi karakteristikleri üzerine çok sayıda deneysel ve teorik çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar, bazen klasik bağıntılarla uyuşması bazen de onlarla ters düşmesi nedeniyle sonuçların tek anlamlılıktan ne kadar uzak olduğunu açıkça göstermektedir. Bu tezde, esas olarak bu sapmaların nedeni analiz edilecek ve tartışılacaktır. Bu deneysel çalışmaların kronolojik analizi yapıldığında, mikro kanallardan elde edilen deneysel veri ile geleneksel teori arasındaki farklılığın azaldığını görmek mümkündür. Bu gerçek, mikro kanalın pürüzlülüğü ve geometrisinin daha iyi kontrolünün sonucu olan mikro üretim tekniklerindeki büyük gelişme ve yapılan deneysel testlerin doğruluğundaki artışla kısmen açıklanabilir. Bu nedenle, daha önceden yapılmış çalışmaların sonuçları bazen hatalarla dolu ve yanıltıcı olabilmektedir. Bu tezde, mikro kanallardaki akışta ısı taşınımı ve basınç kaybı üzerindeki ölçek ve mikro etkileri rolünün, klasik teoriyle kanıtlanabilen, literatürde yayınlanan pek çok deneysel sonuçla açıklanması hedeflenmektedir. Mikro ölçülerde ısı geçişi alanındaki analitik yöntemler ve karmaşık ölçüm tekniklerine dair son 5 yılda büyük ilerleme kaydedilerek, mikro kanal akışının anlaşılmasına büyük katkıda bulunulmuş ve geleneksel teorik modellerin hangi durumlarda mikro kanal akışındaki ısı geçişi davranışını doğru tahmin etmek için kullanılabileceğini belirlemede yardımcı olmuştur. Bu tezde sunulan, sürmekte olan birçok araştırma projesine dair tartışmalarla birlikte, ısı geçişi ve mikro kanal akışını içeren eserlerin bir özetidir. Teorik ve deneysel çalışmalar, hesap analizleri, daha yenilikçi modelleme tekniklerinin bazılarının tanıtımı ve bunlara ait tüm önemli bulgular sunulmuş, karşılaştırılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last years a large amount of experimental analyses have been addressed to the study of the fluid-dynamical and heat transfer characteristics of single-phase flows in micro channels. These reviews show clearly how the results are far from univocal, sometimes agreeing with the classical correlations, at other times contradicting them. In this paper the main aspects which can be responsible for these deviations will be analysed and discussed. From a chronological analysis of these experimental works it is possible to note that the discrepancy between the experimental obtained for micro channels and the predictions of the conventional theory is decreasing. This fact can be partially explained by considering the dramatic improvements in micro fabrication techniques with the consequent more appropriate control of the roughness and geometry of the micro channel and with the increase in the accuracy of the experimental tests made. For this reason the results of the older studies are sometimes fraught with errors and can be misleading. In this work the role played by the main scaling effects and micro-effects on the pressure drop and on the convective heat transfer for single-phase flows in micro channels will be analysed with the aim to explain that many experimental results published in the open literature can be justified by using the conventional theory. The tremendous progress over the past five years in sophisticated measurement techniques and analytical methodologies in the area of micro scale heat transfer have greatly added to the understanding of the phenomena unique to micro channel flow and has helped to clarify those situations where conventional theoretical models can be used to accurately describe and predict the flow and heat transfer behavior in micro channel flows. Presented here is a review of the published literature along with discussions of several ongoing research projects involving micro channel flow and heat transfer. Theoretical and experimental studies, computational analyses, a description of some of the more innovative instrumentation techniques, and important findings from all of these are presented, compared and discussed.