Bipolar plaka uygulamaları için PBT/grafit kompozit plakanın perkolasyon aralığının bulunması
Determining the percolation range of PBT/graphite composite plate for bipolar plate applications
- Tez No: 221992
- Danışmanlar: PROF.DR. NİYAZİ ERUSLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: PBT, perkolasyon, hacimsel iletkenlik, kalınlık yönündeki iletkenlik, perkolasyon aralıgı, mikroyapı, PBT, percolation, volume conductivity, through plane conductivity, percolation range, microstructure
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalısmada, çalısmada önce saf PBT, sonra sırayla %90,80,70,60,50,40,30,20,10 PBT içeren karısımlar hazırlanmıstır. Daha sonra bu karısımlar basma ile kalıplanmıstır. Basma ile kalıplanan karısımların hacimsel ve kalınlık yönündeki özdirençleri ölçülerek perkolasyon aralıgı bulunmus ve kompozitin iletkenliginin grafit dolgu miktarına baglı olarak degisimi incelenmistir. İletkenligin mikroyapıyla uyumunu incelemek üzere plakalardan numuneler kesilmis ve SEM analizine gönderilmistir. Sonuç olarak, PBT/grafit kompozitin perkolasyon aralıgının %30-40 grafitlik dolguya karsılık geldigi görülmüstür. Kalınlık yönündeki iletkenlik ölçümleri için kullanılan sistemin %20 veya 30 grafit içeren PBT/grafit içeren kompozitin özdirecini ölçmeye uygun olmadıgı görülmüstür. Her iki sistemde yapılan ölçümlerde %40 grafitten sonra iletkenligin benzer davranıs gösterdigi görülmüstür. Hacimsel iletkenlik ölçümünde iletkenligin perkolasyon aralıgına kadar artan egimle arttıgı,%40'lık grafitten sonra da azalan egimle arttıgı görülmüstür. Kalınlık yönündeki iletkenlik ölçümlerinde de %40'lık grafitten sonra iletkenligin azalan egilimle arttıgı görülmüstür. Mikroyapı analizlerine bakıldıgında %30 grafitten sonra yalıtkan fazın iletken faz içerisinde sürekli bir yapı olusturdugu bunun da iletkenlik ölçümlerinden elde edilen perkolasyon aralıgıyla uyumlu oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, first of all, mixtures containing pure and %90,80,70,60,50,40,30,20,10 PBT were prepared respectively. Measuring the volume, and through-plane resistivities of these compression molded mixtures, the percolation range of the composite was detected, and the dependance of the conductivity of the composite on the filler concentration was investigated. To analyze te coherency of conductivity with microstructure, samples from the plates were cut, and subjected to SEM analysis. As a result, it was observed that the percolation range of the PBT/graphite composite was %30-40 graphite concentration. It was again observed that the through plane measurement system was not appropriate for measuring the resistivities of composite plates with %20 and %30 graphite content. In both systems, the conductivity curves after %40 graphite content showed similar behaviour.In volume conductivity measurements, it was observed that until %30 graphite content, which was the beginning of the percolation range, the conductivity increased with increasing slope, and after that it increased with decreasing slope. In through plane measurements, it was observed that after %40 graphite content, the conductivity increased with decreasing slope. Microstructure analysis showed that at %30 graphite content the conductive phase started to form a continous network in the insulating phase and this result is in agreement with the percolation range obtained from the conductivity measurements.