Bilim kurgu ve etki alanı üzerinden geleceğin yapay çevrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of future artificial environments through science fiction and its influence field
- Tez No: 221991
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ARDA İNCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bilim kurgu, Gelecek, Sinema, Science Fiction, Future, Cinema
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalısma gelecegin yapay çevrelerine iliskin öngörülerde bulunmayı amaçlar. Bu süreci gelecekle yogun iliski içinde olan bilim kurgu türü ve bu türün etki alanıyla birlikte degerlendirir. Bilim kurgunun gelecegin dünyalarını kurgularken kullandıgı yöntemleri gelecege dair yapay çevresel bir öngörü yöntemi olarak önerir. Bu baglamda günün devingen ve dogurgan teknolojilerinin gelecege projekte edilebilecegini öne sürer ve bu teknolojilerin yapay çevrenin dönüsüm dinamiklerine mevcut ve olası etkilerini ortaya koyar. Türün projektif yöntemiyle birlikte kullandıgı spekülasyoncu tavrının gelecege yansımalarını da bilim kurgu türünün edebi ve sinema eserleri üzerinden inceleyip degerlendirerek mimari ve kentsel bir gelecek panoraması olusturur. Bu çalısmaya zemin hazırlamak adına bilim kurgu edebiyatını tarihsel ve içeriksel olarak incelemeden önce bu türün evriminde büyük yeri olan ütopya kavramına deginilir. Daha sonra mimarlık ve bilim kurgu iliskisi çift yönlü olarak ele alınır. Bu baglamda önce bilim kurgu edebiyatının mimari içerigi, daha sonra ütopik düsüncenin bilim kurguya evrimine paralel olarak ütopya mimarlıgının bilim kurgu mimarlıgına dönüsüm süreci degerlendirilir.
Özet (Çeviri)
This study, aims to foresee the future artificial environments. It evaluates this process through science fiction, which has close relations with the future, and the influence field of the genre. It proposes the methods of science fiction, with which it shapes the future, as a method of foreseeing the artificial environments of the future. In this context, the thesis puts forward that the dynamic and generative technologies of today can be projected to the future and it exposes the effects of these technologies on the actual and possible transformation dynamics of the artificial environments. It creates an architectural and urban image of the future by taking the speculative attitude of the science fiction genre with its projective method through observing literal and cinematic science fiction works. In order to create the bases to this study, before investigating the history and the content of the science fiction literature, the utopia concept, which had a great effect on the evolution of this genre is mentioned. Following to that, the mutual relation in between architecture and science fiction is dealt with and in this context; firstly the architectural content of the science fiction literature, than the tarnsformation process from utopic architecture to science fiction architecture is evaluated.