Influence of thin conductive polymer coating on the morphological and electrical properties of carbon foam
İletken polimer kaplamanın karbon köpüğün elektriksel ve yapısal özellikleri üzerine etkisi
- Tez No: 222002
- Danışmanlar: PROF.DR. EKREM EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon köpük, karbon kompozitler, iletken polimer kaplama, elektrokimyasal kaplama, Carbon foam, carbon composite, conductive polymer coating, electrochemical coating
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalısmada, mezofaz zift bazlı karbon köpük üzerine anilinin elektropolimerlesme yöntemi ile kaplanması ve kaplamanın karbon köpügün elektriksel ve yapısal özellikleri üzerine etkileri arastırılmıstır. Çalısmanın amacı karbon köpük ve polyanilinin avantajlarını kompozit malzeme yapısı altında birlestirmektir. Yapılan deneyler farklı monomer konsantrasyonları, farklı çevrim sayıları ve tarama hızlarında gerçeklestirilmistir. Elde edilen örneklerin yüzey özellikleri taramalı elektron mikroskobu ile, kimyasal bilesimi FTIR ölçümleri ile, elektriksel özellikleri ise elektrokimyasal impedans spektroskopisi ile analiz edilmistir. Çalısma sonucunda anilin monomerinin karbon köpük üzerine kaplanması saglanmıstır ve farklı proses satlarında gerçeklestirilen deneylerin sonuçları irdelenmistir. Artan monomer konsantrasyonu ve çevrim sayısının düsük oranlarda yapılan kaplamalara göre daha kötü bir sonuç verdigi görülmüstür. Bunun yanında artan tarama hızının ise karbon köpük elektrodun ideal kapasitöre yakın davranıs sergilemesine sebep oldugu gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
Electropolymerization of aniline on mesophase pitch based carbon foam have been studied in order to evaluate the influence of conductive polymer coating on the properties of carbon foam. The aim of this study is to rise the advantages of both carbon foam and polyaniline at composite structure. Studies were carried out at different monomer concentrations, cycle numbers and scan rates. The surface morphology of the coating was determined by scanning electron microscopy and chemical composition of the polymer was characterized by Fourier Transform-InfraRed reflectance measurements. Cyclic voltammetry and electrochemical impedance spectroscopy were used to investigate the electrochemical properties of resulting carbon foam samples. Electrochemical coating of aniline on carbon foam electrode is succeeded and the effects of process conditions changes are studied. Increasing the monomer concentration and cycle number, decreases the capacitance behavior by comparison to the foam coated at lower monomer concentration and cycle number. On the other hand an increase at scan rate makes the foam react as an ideal capacitor.