Hava alanları pist dolgularının geosentetik malzemeler kullanılarak güçlendirilmesi
Reinforcement of airport runway fill by using geosynthetic materials
  1. Tez No: 222001
  2. Yazar: ANDAÇ BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METE İNCECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geosentetikler, Hava alanı, Sonlu elemanlar, Geosynthetics, Airport, Finite Elements
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada; hava alanlarında, temel dolgusunun geosentetikler kullanılarak taşıma gücününarttırılması ve tasarım yükleri altındaki davranışları incelenmiştir. Geosentetikler dolgu içindeçekme dayanımını arttırdığı için düşey deformasyonu azaltmış ve taşıma gücü kriteriniiyileştirmiştir. Donatılı zemin, zeminin kritik yönlerdeki mukavemetini arttırmak amacı ileiçerisine çekmeye dayanıklı ve zeminle arasında yeterli sürtünmeye sahip polimermalzemelerden üretilmiş geotekstiller veya metal şeritler yerleştirerek elde edilen kompozitbir yapı olarak tanımlanabilmektedir. Havaalanı pist dolgularında trafik yüklerininoluşturduğu gerilmelere dayanımı arttırmak ve gerekli taşıma gücü ve oturma parametrelerinisağlamak için geotekstiller veya geogridler kullanılmaktadır. Genel olarak Hava alanı temeldolgularında çekme dayanımı ve diğer donatı özellikleri daha yüksek olan geogridlerkullanılır.Geosentetik malzemelerin bir dolguda kullanıldığı zaman bu dolgunun aynı kesitle dizaynedilen yükten daha fazla taşıması sağlanır. Bu mantık çerçevesinde geotekstil malzemekullanılarak daha az dolgu yapılarak istenilen taşıma gücü ve diğer şartlar sağlanabilir. Budurumda ekonomik getirileri önem kazanır. Bu malzemelerin kullanımının diğer başkaavantajı yapılan imalatın daha uzun ömürlü olmasıdır. Bu tez çalışmasında temel olarakgeosentetik malzemeler kullanılarak yapılan imalatın dolgu kalınlığının azaltmasıincelenmiştir. Yapılan analizler, sonlu elemanlar yöntemi ile çalışan bilgisayar programıyardımı ile yapılmıştır. Bu programlar dizayn yükleri altındaki kesitin davranışınıgörebilmemizi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis; the behavior of geosynthetic reinforced airport runways foundation fill underdesign loads and the increase on the bearing capacity of reinforced runways fill was examined.The geosynthetics increases the tensional strength of the fill and that? why the verticaldeformation decreases and the bearing capacity criteria improves. The reinforced earth can bedefined as; the compozite structure with soil and polymeric material like geotextile or kind ofgeotextile material placed to increase the strength of the soil on the critical directions. We useGeogrids or Geotextiles to obtain the necessary bearing capacity and settlement parametersand to increase the strain that is made by traffic loads in the airport runway fill. GenerallyGeogrids are used in airport runway fills that Goegrids have much more reinforcementcharacteristics and tensile strength than the others.When the Geosynthetic materials used in a fill, the fill has much more bearing capacity thanthe design. By usuing geosynthetics with less fill in the section, we can obtain the necessarybearing capacity and other requirements. In that situation the economical data has importance.The other advantage of the use of these materials is the durable of the fabrication. In thisstudy, generally the decrease in the depth of the geosynthetics reinforced fill was examined.The analysis are made by using a software which has finete element method working system.This software help us to see the behavior of the soil section under the design loads.