Population dynamics in butyrate degrading communities in anaerobic bioreactors
Anaerobik biyoreaktörlerde bütiratı ayrıştıran mikroorganizma topluluklarının popülasyon dinamiği
- Tez No: 222027
- Danışmanlar: PROF. DR. FONS STAMS, PROF. DR. İZZET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Çevre Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Environmental Engineering, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik arıtma, Bütirat ayrısması, Mikrobiyal popülasyon, Anaeroblar, Moleküler biyoloji, Popülasyon dinamiği, Anaerobic treatment, Butyrate degradation, Microbial population, Anaerobes, Molecular biology, Population dynamic
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bütirat, organik maddenin ayrısmasında metanojenlerin mevcut oldugu havasız arıtma kosullarında önemli bir ara üründür. Havasız reaktörlerde metan üretiminin %60'a varan kısmı bütirattan kaynaklanabilir. Bu tezde sunulan çalısmanın amacı havasız biyoreaktörlerde önemli bir ara ürün olan bütiratı ayrıstıran sintrofik mikrobiyal toplulugun popülasyon dinamigini detaylı bir sekilde ortaya çıkarmaktır. Bu kapsamda konvansiyonel kültür çalısmalarıyla birlikte kültür çalısması gerektirmeyen moleküler teknikler kullanılmıstır. Ayrıca, atıksularda yaygın olarak gözlenen sülfatın sintrofik bütirat ayrısmasına etkisi de incelenmistir. Yukarı akıslı Havasız Çamur Yataklı (UASB) Reaktörler ve farklı inkübasyon teknikleri kullanılarak biyokütle bütirata alıstırılmıs ve moleküler biyolojik teknikler ile bu biyokütlenin karakterizasyonu yapılmıstır. Sintrofik butirat ayrıstıran mikrobiyal topluluktaki türler konvansiyonel ve moleküler teknikler ile kalitatif ve kantitatif olarak belirlenmistir. Bu teknikler, MPN: En Uygun Sayı, PCR-RFLP: Polimeraz Zincir Reaksiyonu-Restriksiyon Parça Uzunluk Polimorfizm, DGGE: Denatüre Gradyan Jel Elektroforezi, Q-PCR: Kantitatif PCR, ve SIP: Stabil zotop saretlemesi'dir. Yapılan bu çalısmada bütiratı ayrıstıran toplulugun bilinen organizmalardan farklı ve çesitliliginin fazla oldugu bulunmustur. Aynı zamanda bu çesitlilik filogenetik olarak da farklı gruplara düsmektedir. Bulgular, sintrofik olarak bütiratı ayrıstıran mikrobiyal toplulugun düsünülenden daha genis oldugunu göstermektedir. Bu sintrofik toplulugun yapısının anlasılması atıksuların havasız arıtılmasına ısık tutmakta ve havasız prosesin gelistirilmesinde önemli bir adım olabilir.
Özet (Çeviri)
An important intermediate of organic matter conversion under methanogenic conditions is butyrate; which may account for up to 60% of methanogenesis in anaerobic bioreactors. The aim of this research was to get a deeper and better insight about the population dynamics of syntrophic butyrate oxidizing microbial consortia in anaerobic bioreactors using conventional culture dependent and the culture independent molecular techniques. Moreover, the investigation was extended to examining the combined cultivation under methanogenic and sulfidogenic conditions. For this purpose, biomass adapted to butyrate using Upflow Anaerobic Sludge Blanket (UASB) bioreactors and different incubation techniques and then molecular techniques were used to characterize this butyrate adapted biomass. The use of combination of conventional and molecular techniques (MPN: Most Probable Number, PCR-RFLP: Polymerase Chain Reaction-Restricted Fragment Length Polymorphism, DGGE: Denaturing Gradient Gel Electrophoresis, Q-PCR: Quantitative PCR, and SIP: Stable Isotope Probing) enabled us to identify several species in an anaerobic syntrophic butyrate degrading-consortium, both qualitatively and quantitatively. The main player for the butyrate degradation was attained into several species demonstrated that this functional group of organisms is not fallen into the phylogenetically consistent groups, rather spread out in to several lineages. Therefore, it was evident that the syntrophic butyrate degrading community is larger than it was thought before. Better understanding of this community structure shed some light on anaerobic treatment of wastewaters and may lead to improvements this process as well.