Öğrencilerin karma öğrenme yöntemine ve yöntemin uygulanmasına yönelik görüşlerinin başarı, cinsiyet ve öğrenme stilleri açısından incelenmesi
The investigation of the students' views towards blended learning method and application of the method according to achievement, gender and learning styles
- Tez No: 222026
- Danışmanlar: PROF.DR. BUKET AKKOYUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: karma ögrenme, e-ögrenme, harmanlanmıs ögrenme, yüz yüze egitim, ögrenme stilleri, bilgi okuryazarlıgı, blended learning, e-learning, face-to-face education, learning styles, information literacy, hybrid learning
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu arastırmanın amacı ögrencilerin karma ögrenme yöntemine ve yöntemin uygulanmasına yönelik görüslerini ortaya koymak ve bu görüsleri cinsiyet, ögrenme stilleri ve basarı degiskenleri açısından incelemektir. Bu amaçla karma ögrenme yaklasımı çerçevesinde bir web sitesi ve yüz yüze sınıf ortamı kullanılmıstır. Çalısma grubunu Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünde okumakta olan otuz üç son sınıf ögrencisi olusturmaktadır. Ögrencilerin karma ögrenme yöntemine ve yöntemin uygulanmasına yönelik görüslerini belirlemek için Karma Ögrenmeye Yönelik Görüs Ölçegi, ögrenme stillerini belirlemek için ise Kolb Ögrenme Stili Envanteri kullanılmıstır. Ayrıca, Ön Bilgi formu ve dönem sonu basarı notları ile açık uçlu sorulardan yararlanılmıstır. Ögrencilerin büyük çogunlugunun (%57,6) Özümseyen ögrenme stiline sahip oldugu, bunu Ayrıstıran ve Yerlestiren ögrenme stillerinin takip ettigi görülmüs, 2 kisiden olusan Degistiren ögrenme stili istatistiksel analizlerin dısında bırakılmıstır. Arastırma sonucunda ögrencilerin karma ögrenme yöntemine ve yöntemin uygulanmasına yönelik görüslerinin olumluluk düzeyinin yüksek oldugu, ayrıca ögrencilerin karma ögrenme yöntemine yönelik görüsleri ile yöntemin uygulanmasına yönelik görüsleri arasında pozitif anlamlı iliski bulundugu belirlenmistir. Ögrencilerin karma ögrenme yöntemine iliskin görüsleri ögrenme stillerine ve basarılarına göre anlamlı bir farklılık göstermemistir. Ögrencilerin karma ögrenme yönteminin uygulanmasına yönelik görüsleri ögrenme stillerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Kız ögrencilerin karma ögrenme yöntemine ve karma ögrenme yönteminin uygulanmasına yönelik görüslerinin olumluluk düzeyi erkek ögrencilerinkinden daha yüksek bulunmustur. Basarı puanları dikkate alındıgında Ayrıstıran ve Yerlestiren ögrenme stilleri arasında ve Ayrıstıran lehine anlamlı farklılık oldugu ortaya çıkmıstır. Cinsiyete göre basarı puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıstır. Çalısma grubundaki ögrencilerin basarı puanları karma ögrenme yöntemine yönelik görüslerine göre farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to examine the effect of achievement, gender and learning styles on students? views towards blended learning method and application of the method. With this objective in mind, an e - web environment and face to face class environment were used in blended learning framework. The study was conducted with thirty-three senior students at the Department of Information and Document Management of Faculty of Arts, Hacettepe University. The two instruments were the questionnaire designed to identify students? views on blended learning and Kolb?s Learning Style Inventory (LSI) to measure students? learning styles. Additional data were gathered from Pre-Information Form, achievement scores of students; and open-ended questions. According to Kolb?s categories, it was determined that majority of the students? in the study group fell into Assimilators (%57,6); Accommodators and Convergers sequent; and 2 Diverger students excepted of the statistical analyzes. Results revealed that students? views towards blended learning method and application of the method are quite high level, additionally; there is a positive relationship between students? views towards blended learning method and application of the method. Results also revealed that students? views on blended learning method are not significant according to their learning styles and achievement scores. Positiveness level of female students? views towards blended learning method and application of the method are higher than male students?. Convergers? achievement scores are higher than the Accommodators? in the study group. There are no significant differences between female and male students? achievement scores.