Çoklu tank sistemlerinde gözleyici tabanlı sistem arızasının tespiti ve izolasyonu
A fault detection and isolation method of an observer based system in multitank system
  1. Tez No: 222030
  2. Yazar: MURAT AYDEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİKRET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arıza tespiti, arıza izolasyonu, gözleyici, tank sistemi, Fault detection, fault isolation, observer, tank system
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, üretim tesisleri, makineler, taşıtlar, aygıtlar vs gibi mühendislik sistemlerinde oluşabilecek arızaların tespit ve teşhis yöntemleri incelenmiştir. İnsanoğlunun kullandığı makinelerde oluşan arızaları tespit etmesi tarihsel süreç boyunca değişik metotlarla sağlanmıştır. Önceleri duyularımızla yapılan bu işlem yerini zamanla daha teknik bir boyuta bırakmıştır. Bu tezde arıza tespit yöntemleri hakkında bilgi verilmiş ve lineer sistemler için arıza tespit ve izolasyon yöntemi incelenmiş, arıza tespit gözleyicileri kullanılarak bir sistemin arızalarının nasıl bulunacağı anlatılmıştır. Uygulama olarak da; arıza tespit yöntemi dörtlü tank sistemine uygulanmış ve sistemdeki kaçaklar ve tıkanmalar gözleyiciler sayesinde tespit edilen simülasyon sonuçları grafiksel olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, fault detection and isolation techniques are investigated at production establishment, machines, vehicles etc. Mankind has used several methods for finding faults at using machines in the course of time. Previously fault detections were proved by human senses, but after the technological development it has been replaced by technical methods. Fault detection and isolation methods for the linear systems are defined and examined in this study. And also it is explained that how to find fault of a system using the fault detection observers. For the application, fault detection method is applied to a four-tank system and leakage and clogging in the system are detected by the fault detection scheme. also, result of the application is simulated in the graphics.