Nano boyutlu zeolit A sentezi
Nano sized zeolite A synthesis
- Tez No: 222037
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET SİRKECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zeolite A sentezi, boyut kontrolü, nano tanecikler, Zeolite A synthesis, size control, nano particles
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalısmada, kolloidal yöntemle, berrak çözeltilerden nano boyutlu zeolit A sentezi incelenmistir. Literatürden alınarak referans kabul edilen bir bilesim, kristal büyümesinin gözlendigi 45., 60., ve 90. dakikalarda alınan numunelerle karakterize edilmistir. Sentezin ilerleyen zamanlarında toplanan veri ve numuneler ile ilk 12 saatlik büyüme egrisi tamalanmıs ve elde edilen ürünlerin karakterizasyonu gerçeklestirilmistir. Referans kabul edilen sentez bilesiminde; bilesenlerinin molar oranları degistirilerek bilesenlerin etkisi incelenmistir. Deneyleri gerçeklestirilen farklı bilesimlerdeki sentezlerde DLS yöntemi ile tanecik boyut dagılımı incelenmis, XRD ve FTIR ile ürünlerin karakterizasyonu yapılmıstır. Referans bilesime göre daha küçük tanecik boyutu elde edilmis, en çok iyilestirmenin kaydedildigi bilesimde zeolit A krsitallerinin %70'nin 60-100 nm arasında oldugu bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, a composition which can yield in nano sized zeolit A is chosed from literature and referred as reference composition. Reference composition is charaterized during the begining of crystal growth 45., 60., and 90. minutes, then carried on picking up datas and samples for first 12 hours and both the growth curve and characterization of synthesis system is complated. Synthesis composition is modified via changing the molar ratios of the components, so the effects of each component is realized; particle size distribution is observed by DLS, characterization and determination of crystallinity is obtained with XRD and FTIR. The compositions that own the narrow particle size distribution than reference are observed. The most well improved composition had particle size distribution of 70% below 100 nm, between 60 nm and 100 nm.