Meydanlarda su ögesi tasarımı: Sultanahmet ve Beyazıt meydanları incelemesi
Design of water features in squares: A case study on Sultanahmet and Beyazit squares
  1. Tez No: 222038
  2. Yazar: ZEHRA İPEK GENÇTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMET KILINÇASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Su ögesi, Meydanlar, Sultanahmet Meydanı, Beyazıt Meydanı, Örneklem Modeli, Water features, Squares, Sultanahmet Square, Beyazıt Square, SamplingMethod
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalısmada, meydanlarda su ögesi tasarımı üzerinde durulmus, tarihsel süreç içindesu ögesinin kentsel mekanlarda ve meydanlarda çesitli amaçlarla kullanım sekilleriortaya konmus, Sultanahmet ve Beyazıt Meydanları'ndaki su ögeleri bu konulardogrultusunda detaylı olarak degerlendirilmis, tasarım kriterleri ve karsılasılansorunlar belirlenmistir. Sultanahmet ve Beyazıt Meydanlarındaki su ögeleri, örneklemyöntemi kullanılarak, alanların kullanım yogunlugu ve kullanıcıların su elemanları ileilgili düsünceleri ölçülmüs; kullanıcı istek ve tercihleri, karsılastırmalı anketdegerlendirmeleriyle tablo ve grafikler yardımıyla incelenmistir. Meydanlardakullanılan su ögeleri genel olarak degerlendirildiginde; Sultanahmet Meydanı'ndabulunan dairesel havuz, mekanda görsel ve isitsel özellikleriyle odak objekonumundadır. Kullanıcılar tarafından da tasarım kriterleri ve görsel özelligikonularında çevreyle uyumlu bulunan havuz, aynı zamanda bakımlıdır. BeyazıtMeydanı'nda bulunan tarihî havuz ise, stanbul'un ilk ses ve ısık gösterileri olusturanhavuzu haline getirilmistir. Büyük seyirci potansiyeline sahip bu havuzun yer seçimi veçevre tasarımında yanlıslıklar yapılmıstır. Ayrıca havuzun ve çevresindeki bitkiselögelerin bakımsız kalması ve havuz çevresinde bulunan çesitli elemanlar havuzun görselniteligini azaltmaktadır. Çalısmada karsılastırmalı anket degerlendirmelerininsonuçları yorumlanmıs, yapım, bakım ve isletim sorunları incelenmis, çözüm önerileriortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, design of water features in squares are emphasized, utilization of waterfeatures in urban spaces and squares for various purposes from past to present areconsidered, within this framework water features in Sultanahmet and Beyazıt Squaresare thoroughly evaluated, design criteria and problems encountered are resolved. Thewater features in Sultanahmet and Beyazıt Squares are examined by sampling method,intensity and thoughts of users are measured and user wishes and preferences arecomparatively evaluated for the results of questionnaire using tables and graphs. Thewater features used in squares are generally evaluated; the circular fountain inSultanahmet Square which has visual and auditory properties is the focal point in thearea. In the square, fountain is in harmony with its design criteria and visual effects.The historical fountain in Beyazıt Square to be the first one in stanbul, is converted to afountain that displays light and auditory shows. Although the fountain has great visitorpotential, because of its location and the mistakes in its design, the water display is noteffective. The plants around the fountain are neglected and some elements decrease itsvisual properties. In the study the results of comperative questionnaire are discussed;construction, maintenance and management problems are examined, solution strategiesare suggested.