Suitability of enterprise resource planning (ERP) systems in construction business
Kurumsal kaynak planlama (KKP) sistemlerinin inşaat sektörüne uygunluğu
- Tez No: 222055
- Danışmanlar: PROF.DR. ALAATTİN KANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal kaynak planlama, insaat sektöründe KKP, KKP'nin uygunlugu, Enterprise resource planning, ERP in construction, suitability of ERP
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kurumsal Kaynak Planlama (KKP) sistemleri mevcut en gelismis ve kapsamlı bütünlesik sistemlerdir, ve birçok endüstride göze çarpan faydalar saglamaktadır. Mevcut KKP sistmelerinin, sirketler, üreticiler, satıs firmaları, özel ve devlet organizasyonları dahil olmak üzere, kurumların çok sayıdaki is fonksiyonlarına cevap verebilmelerine ragmen, belli endüstrilerde halen özel çözümlere ihtiyaç vardır. İnsaat sektörü, parçalı yapısı ve karmasık is operasyonlarından dolayı aksayan fonksiyonlarına uygun çözümler bulunmasına ihtiyaç duymaktadır. Bu çalısmada, KKP sistemleri uygulamaları boyunca gerçeklesen tüm süreçler kapsamlı olarak anlatılmıs ve insaat sektöründeki KKP uygulamaları arastırılmıstır. İnsaat alanındaki belli baslı KKP ürünleri gözden geçirilmis, mevcut kuramsal modeller dile getirilmis ve bu bilgiler ısıgında sektörün kendine özgü yapısından kaynaklanan problemler belirlenerek bunlara çözüm ve öneriler sunulmustur. Bu çalısma aynı zamanda KKP sistemlerinin insaat sektörüne uygunlugunu incelemekte, genel olarak insaat sektörüne uygunlugunun yanısıra, mal sahipleri, mal sahibi temsilcileri, mimarlık/mühendislik sirketleri, üreticiler, satıs firmaları, alt yükleniciler ve ana yükleniciler dahil olmak üzere, insaat sektörü katılımcılarına uygunlugunu ayrı ayrı degerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
ERP systems are the most sophisticated and complex integrated systems available, and they provide siginificant benefits in running businesses of various industries. Although ERP systems currently handle many business functions of enterprises, referring to companies, vendors, manufacturers, private and governmental organizations; there still some industry specific needs exist in accordance with the nature of the industry. Due to its fragmanted nature and complicated processes, construction business needs specific solutions to its functions working deficiently. In this study, starting with comprehensive explanation of ERP systems and their respective phases witihin an ERP application lifetime, ERP system applications in construction industry has been investigated. Current major construction ERP products are reviewed, available conceptual models are provided, and in the light of these, construction industry specific problems have been determined, and possible solutions and sugestions are presented. This study also discusses the suitability of ERP systems in construction business, provides general fits into the construction business, and also evaluates the suitability to the parties including owners, owner?s representatives, architect/engineers, manufacturers, vendors, and finally subcontractors and general contractors.