Benzofuran halkasında metoksi grubu içeren metakrilat monomer ve polimerlerinin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
Investigation of their proporties and synthesis of polymers and methyl methacrylate monomer having methoxy group on benzofuran ring
- Tez No: 222096
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜLFİYE İLTER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: 7-Metoksi?2-asetil benzofuril metil metakrilat, reaktivite oranları, 7-Methoxy-2-acetyl benzofuryl methyl methacrylate (MABMM), monomer reactivity ratios
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fırat Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
 - Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada 7-Metoksi?2-asetil benzofuril metil metakrilat monomeri (MABMM) sentezlendi. Sentezlenen 7-Metoksi?2-asetil benzofuril metil metakrilat (MABMM) serbest radikalik yoldan polimerleştirildi. Sentezlenen monomerin akrilonitril (AN) ve sitiren(ST) ile kopolimerleri serbest radikalik yoldan elde edildi. Poli(MABMM), poli (MABMM ?ko-AN) ve poli (MABMM-ko-ST) polimerleri IR, 1H-NMR ve elementel analiz teknikleriyle karakterize edildi. Homopolimer ve kopolimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları DSC ile ölçüldü. Kopolimerdeki monomer reaktivite oranları Kelen Tüdös ve Fineman Ross metotlarıyla tayin edildi. Polidispersite ve ortalama molekül ağırlıkları Jel Geçirgenlik Kromotografisi (GPC) ile belirlendi. Homopolimer ve kopolimerlerin termal davranışları TGA ile hesaplandı.
Özet (Çeviri)
In this work 7-Methoxy-2-acetyl benzofuryl methyl methacrylate (MABMM) was synthesized. 7-Methoxy -2-acetyl benzofuril methyl methacrylate (MABMM) was polymerized by the free radicalic polimerization method. Also,copolymers of MABMM with acrylonitrile (AN) and styrene (ST) was prepared by the free radicalic polymerization method.The structures of poly (MABMM), poly(MABMM-co-AN) and poly(MABMM-co-ST) were characterized by IR, 1H-NMR and elemantal analysis techniques. The monomer reactivity ratios of copolymerization were calculated by the Kelen-Tudos and Fineman Ross methods. Polydispersity and average molecular weight of the polymers were determined using Gel Permation Chromatography (GPC).The glass transition temperature of homopolymer and copolymers were measured by DSC. Thermal behavior of homo and copolymers were measured by TGA.