Türkiye'de ters osmoz ve nanofiltrasyon sistemleri ile içme ve kullanma suyu üretiminin maliyet analizi
Cost analysis for drinking and usage water production with reverse osmosis and nanofiltration systems in Turkey
  1. Tez No: 222164
  2. Yazar: DEMET AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ISMAİL KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ters Osmoz, Nanofiltrasyon, İçme Suyu, Maliyet Analizi, Reverse Osmosis, Nanofiltration, Drinking Water, Cost Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Türkiye`de membran proseslerin içme ve kullanma suyu üretmek amaçlı kullanımının yaygın hale gelmesi, 2000 yılından sonra esas olarak lokal üretimler ile başlamıştır ve bu güne kadar ciddi bir maliyet analizi yapılmamıştır. Her geçen gün üretimi ve kullanımı artan bu sistemlerin kapsamlı olarak yapılacak bir maliyet analizi, tasarım ve seçimlerinde ekonomik açıdan faydalı datalar sağlayacaktır.Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de ters osmoz ve nanofiltrasyon sistemleri ile içme ve kullanma suyu üretiminin maliyet analizini yapmaktır. Maliyet analizi yapılacak tasarımlar için yedi kuyu suyu ve üç deniz suyu kalitesi kullanılmıştır. Çalışmada bu tasarımların ilk yatırım maliyeti, işletme maliyeti ve toplam üretim maliyetlerinin analizi yapılmış ve değerlendirilmiştir.Akının, geri kazanım oranının, membran ömrünün, enerji maliyetinin ve kimyasal maliyetinin, sistemlerin ilk yatırım, işletme ve toplam üretim maliyetleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Aynı zamanda, değişik fiyatlardaki tüketim malzemelerinin işletme ve toplam üretim maliyeti üzerindeki etkileri tespit edilmiştir. Bu maliyet analizleri yapılırken standart ön artma grubunun ilk yatırım, işletme ve toplam üretim maliyetlerine etkisi de incelenmiştir.Elde edilen sonuçlarla, nanofiltrasyon sistemleri ve ters osmoz sistemleri ile kuyu suyu ve deniz suyu ters osmoz sistemleri birbirleriyle kıyaslanmış ve maliyet açısından sistemlerin tasarım ve seçimine etki edebilecek önemli konular belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Widespreading of membrane processes in Turkey as drinking and usage water production has been after year 2000, mainly with the start of local system productions. No serious cost anaylsis has been done until today. With a detailed cost analysis, useful datas for economical point of view will be met in the conception and selection of these systems that are being produced and used more and more each day.The purpose of this study is to make a cost analysis in Turkey for reverse osmosis and nanofiltration systems for drinking and usage water production. Seven well water and three sea water quality is used for the conception of the systems whose cost analysis are performed. Investment costs, operating costs and total productoin costs of the systems are analyzed and evaluated during the study.It has been researched for the effects of flux, recovery, membrane life, energy cost, chemical cost on the investment costs, operating costs and total production costs of the systems. Besides, the effects of different priced consumption materials on operating and total production costs are determined. During the study, the effect of standard pretreatment group on investment costs, operating costs and total productoin costs are also researched.By the results obtained, nanofiltration systems with reverse osmosis systems and well water reverse osmosis systems with sea water reverse osmosis systems are compared and important subjects that can effect the conception and selection of the systems by means of cost are determined.