Kimya öğretmen adaylarının kavram öğretimi ve önemi hakkındaki düşünceleri
The chemistry student teachers' views about concept teaching and its importance
  1. Tez No: 222192
  2. Yazar: GÖKÇE TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİPAŞA AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya Öğretmen Adayları, Kimya Özel Öğretim Yöntemleri, Kavram Öğretimi, Chemistry Student Teachers, Chemistry Teaching Method Course, Concept Teaching
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Öğretmen, öğrenci ve öğretim programı eğitim sisteminin en önemli öğelerindendir. Bu sistemin etkili bir şekilde yürütülebilmesi ise sisteme nitelikli öğretmen yetiştirilmesiyle mümkündür. Günümüzde öğrenmenin işlevsel değil kavramsal olduğu kabul görmekte ve bu nedenle öğretmen eğitiminde kavram öğretimine özel bir önem verilmektedir. Bu çalışmada da, kimya öğretmen adaylarının `Özel Öğretim Yöntemleri Dersi'nde verilen `Kavram Öğretimi' konusundaki fikirleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.Çalışmada özel durum metodolojisi kullanılmıştır. Çalışmaya 2006?2007 eğitim-öğretim yılında KTÜ OFMA kimya öğretmenliğinde okuyan otuz bir beşinci ve yirmi sekiz dördüncü sınıf kimya öğretmen adayı katılmıştır. Çalışmada test, anket ve mülakat teknikleri kullanılmıştır. Test, 11 çoktan seçmeli, 4 boşluk doldurmalı, 5 kısa cevaplı ve 7 açık uçlu olmak üzere toplam 27 sorudan oluşmuş ve hem beşinci hem de dördüncü sınıf kimya öğretmen adaylarına uygulanmıştır. Çalışmada likert tipte hazırlanan anket `Özel Öğretim Yöntemleri' dersini değerlendirmek amacıyla hazırlanmış ve 27 maddeden oluşmuştur. Mülakatlar ise 7 beşinci sınıf kimya öğretmen adayı ile bireysel olarak yürütülmüştür. Ayrıca beşinci sınıf kimya öğretmen adaylarına 2006?2007 güz yarıyılı sonunda uygulanan sınav soruları da çalışmada değerlendirilmiştir.Çalışmanın sonunda kimya öğretmen adaylarının `Kavram Öğretimi' konusunda teorik olarak yeterli oldukları ve bu konuda kendilerine güvendikleri ancak teorik bilgilerini kullanma konusunda aynı fikirde olmadıkları ortaya çıkmıştır. Kavram öğretimi konusunda öğretmen adaylarının özellikle uygulama alanında sorunlar yaşadıkları düşünülecek olursa `Özel Öğretim Yöntemleri' dersinin uygulama kısmında öğretmen adaylarına öğrendikleri bilgileri daha fazla uygulama imkânı verilmesi gerektiğine çalışmanın öneriler kısmında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Teachers, students and curriculum are the most fundamental elements of education system. It is possible to maintain this system effectively by educating qualified teachers. Today, it is assumed that learning is conceptual not procedural. Therefore, `Concept Teaching? has been given a prior importance in teacher education. The aim of this study is to investigate student teachers ideas about `Concept Teaching? taught in `Chemistry Teaching Method Course? (STMC) in the department of chemistry educating at Fatih Faculty of Education in KTU.A case study research methodology was used in this study. Thirty-one fifth class and twenty-eight fourth class student teachers, enrolled in the department chemistry education, participated in this study. To collect data, test, interviews and questionnaire techniques were used. The test, which consists of 27 items, was implemented to both fifth and fourth year student teachers. The questionnaire was developed to elicit student teachers? views about `Chemistry Teaching Method Course?. Individual interviews were conducted with 7 student teachers. Besides, final examination?s data from the Chemistry Teaching Method Course, which applied to fifth class, was examined.Findings showed that although the student teachers? have had quite strong background knowledge on theoretical aspects of `Concept Teaching? they had limitations on practical use of ideas. It can be suggested that to develop student teachers? practical abilities on `Concept `Teaching? the practical sections of `Chemistry Teaching Method Course? be given more importance by lecturers.