Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kalkınma kriterleri açısından karşılaştırılması ve Türkiye için öneriler
Comparison of developed and developing countries in terms of development criteria and suggestions for Turkey
  1. Tez No: 222191
  2. Yazar: EBRU ZÜMRÜT BOYACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI İNAN, YRD. DOÇ. DR. ADİL OĞUZHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Development, Economic Growth, Turkey, Panel Data
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Günümüzde gerek bireylerin, gerekse toplumların yasam standardının iyilestirilmesi ve refah düzeylerinin yükseltilmesi sorunu, sıkça tartısılan ve ivedilikle çözümlenmeye çalısılan konulardan biri olmustur. Ekonomi literatüründe genellikle kabul edilen görüse göre ?kalkınma? sadece üretimin ve kisi basına gelirin artmasından ibaret olmayıp ekonomik ve sosyo-kültürel yapının degistirilmesi ve gelistirilmesi anlamına gelmektedir. Özellikle II. Dünya Savası'ndan sonraki dönemde gelisme düzeyi düsük olan azgelismis ülkelerin temel hedefleri; çesitli kalkınma stratejileri ve politikaları uygulayarak gelismis ülkeler liginde yer almaktır. Makro ve mikro degiskenlerin ülkelerin kalkınmasına olan etkileri büyük önem tasımaktadır. Bir ülkede milli gelirin ve insanların milli gelirden aldıkları payın artısı, o ülkenin refahını ve ekonomik gelismislik düzeyini yükseltmektedir. Bununla birlikte, kalkınma parasal ölçütlerle ifade edilemeyecek kadar genis bir kavramdır. Kalkınma; esitsizliklerin azaltılması ve yoksullugun giderilmesinin yanı sıra sosyo-kültürel yapılarda, halkın yasantısında ve ulusal kurumlarda önemli degisimlere neden olan çok boyutlu bir süreçtir. Söz konusu noktalardan hareketle, bu çalısmada kalkınma sürecini tamamlamıs ve kalkınma hamlesi içinde olan (gelismis ve gelismekte olan) bazı ülkeler, çesitli konularda kalkınma kriterleri açısından karsılastırılarak, gelismekte olan ülkelerin kalkınma açısından eksiklikleri ortaya konulmustur. Bu arastırma ile Türkiye gibi gelismekte olan bir ülkenin ekonomik ve sosyal olarak kalkınması için gerekli araçlar yatay kesit panel veri analizi kullanılarak saptanmıs ve sorunlara yönelik çözüm önerileri sunulmustur. Gelismis ülkelerden örneklemelerle, gelismis bir ülkenin o sürece kadar ki performansı incelenmis ve Türkiye'ye yönelik degerlendirmeler yapılmıstır. Anahtar Kelimeler : Kalkınma, Ekonomik Büyüme, Türkiye, Panel veri
Özet (Çeviri)
The problem of improving life standards and wealth levels of individuals and societies has been one of the frequently discussed and solution sought topics of our time. According to the generally accepted opinion in economy literature, ?development? not only consists of increase in production and per capita income, but also the change and improvement of economic and social-cultural structure. Especially, in the period after II. World War, the main objective of the underdeveloped countries was to be in the league of developed countries by practicing various development strategies and policies. The effects of macro and micro variables, in development of countries, have great importance. Increase of national income and the share that people get from the income in a country shows the wealth and economic development level of that country. On the other hand, development is an extensive subject which can not be expressed only by monetary criteria. Development is a multi-dimensional process that causes important changes in social-cultural structures, life styles of people and national institutes besides reducing inequities and poverty. Starting from these points, the deficiencies of developing countries in terms of development criteria is put forward by comparing countries that have completed their development process and that are still undergoing the development process (developed and developing countries) in this study. With this study, needed tools for economic and social development for a country such as Turkey is determined by using cross-sectional and panel data analysis and solutions are suggested for the problem. By giving examples from developed countries, the performances of developed countries till that process is examined and evaluations for Turkey is made.