Otellerde mekansal analiz
The space analysis at hotels
- Tez No: 222195
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY KELEŞ USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Konaklama yapıları, otel yapıları, mekan, mekan analizi, Accomodation Complexes, Hotel Buildings, The Space, The Space Analysis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Konaklama tesisleri kültürel, sosyal yönlü ilişki arama, spor, ekonomik, politik ve sağlık gibi kavramlara bağlı olarak ortaya çıkmış ve gelişmiştir. Belirli bir kesime hitap eden tesislere sahip bir ülke, turizmde kalkınma konusunda ancak belli bir yere kadar gelebilir. Bu nedenle konaklama tesisleri her tarz ve kültüre hitap edebilmelidir. Bu çalışmada her geçen yıl ülkemiz için önem kazanan konaklama tesislerinden otel yapıları incelenmiştir.Çalışmanın ilk bölümünde konaklama tesisleri çeşitli dönemlere ayrılarak tarihsel sürece göre incelenmiş, konaklama tesisi türleri açıklanmış ve sınıflandırma içinde otellerin yeri üzerinde durularak otel kavramı ele alınmıştır.İkinci bölümde otelin tanımı ve özellikleri, dünyadaki otel işletmelerinin nasıl geliştiği ve günümüze gelene kadar nasıl bir değişim gösterdiği örneklerle sunulmuştur. Otellerin hangi özelliklere göre sınıflandırıldığı, otellerin mekansal ve işlevsel özellikleri, birimleri ve birimlerin birbirleriyle olan ilişkileri üzerinde durulmuştur.Daha sonra çalışma alanı hakkında bilgi verilmiş, belirlenen otel yapıları genel yerleşim özellikleri, mekansal-fonksiyonel özellikler ve algısal özellikler başlıkları altında incelenmiş görsel tablolara dönüştürülmüştür. Yapılan analizler, bulgular- irdelemeler bölümünde değerlendirilmiştirSon bölümde ise sonuçlar ve önerilere değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
Accommodation complexes have been arised and developed depending on some terms such as culture, social relationship, sport, economy, politic and health. A country which have accommodation complexes addresses to a certain denomination, can not be so successful about developing in turizm. For that reason, accommodation complexes should be able to address to all kinds of manners and cultures. In this study, hotel buildings gain important for our country year by year are investigated.In first chapter, accommodation complexes are separated into several periods and investigated chronologically. Accommodation complexes are classified and their types are explained. `Hotel? term is dealed with by considering hotel places in the classification part.In second chapter, properties and definition of the hotel term is given and also developments and developing processes of the hotels worldwide are represented with examples. Moreover, classification criterias, spatial and functional properties of the hotels and unities and relations between these unities are pointed out.Then, information is given about the study field and chosen hotel buildings are investigated under the headings of general arrangement properties, spatial-functional properties and perceptual properties. The evaluations of the results obtained with analysis tables are taken up in the topic of Analysis Results and Investigation.In the last chapter, the results and suggestions are mentioned .