Kent kimliği olgusunun iç mekan kurgusu üzerindeki etkileri
The effects of urban identity on interior spatial design
- Tez No: 1000077
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENA GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Şehircilik ve Bölge Planlama, Mimarlık, Interior Design and Decoration, Urban and Regional Planning, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kent kimliği, Kent mimarisi, Mimari mekan, Mimarlık, Otel odası, İç mekan tasarımı, Urban identity, Urban architecture, Architectural space, Architecture, Hotel room, Interior design
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Kapadokya, Mardin ve İstanbul'daki otel mekânlarında kent kimliğinin iç mekân kurgusuna etkisi incelenmiştir. Araştırmanın amacı, kent kimliğini oluşturan unsurların otel mekânlarında nasıl yansıtıldığını belirlemek ve otellerin kentsel belleği mekânsal bir anlatı olarak nasıl yeniden ürettiğini ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında her üç kentte yer alan otellerde kullanılan malzemeler, mekânsal kurgular ve estetik unsurlar analiz edilmiştir. Kapadokya'da kaya oyma mekânlar, doğal taş dokular ve geleneksel çömlekçilik, Mardin'de sarı kalker taşı, kemer geçişler ve avlu düzenlemeleri, İstanbul'da ise Osmanlı ve Bizans motiflerinin modern tasarım ile birleşimi incelenmiştir. Bulgular, her üç kentte de otel mekânlarının, kentin tarihî belleğini mekânda yaşatan unsurlar olarak işlev gördüğünü göstermektedir. Otellerin sadece konaklama alanları değil, aynı zamanda kentin kültürel kimliğini mekânda somutlaştıran yapılar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of urban identity on interior spatial design in hotel spaces in Cappadocia, Mardin, and Istanbul. The study aims to identify how elements that constitute urban identity are reflected in hotel spaces and how these spaces function as spatial narratives that reproduce urban memory. The scope of the study includes the analysis of materials, spatial arrangements, and aesthetic elements used in hotels located in three distinct cities. In Cappadocia, cave-carved spaces, natural stone textures, and traditional pottery are examined as spatial representations of the region's natural and cultural identity. In Mardin, the focus is on yellow limestone, arched passages, and courtyard arrangements that reinforce the cultural memory of the area. In Istanbul, the use of Ottoman and Byzantine motifs blended with contemporary design demonstrates the city's layered historical narrative. The findings indicate that hotel spaces in these cities not only serve as accommodation facilities but also function as spatial embodiments of cultural and historical identity. Thus, hotel spaces are interpreted as cultural narratives that convey the city's historical memory through spatial design.