Dizel motorlarda yanma olayının incelenmesi ve optimizasyonu
Investigation of combustion and optimization on diesel engine
- Tez No: 222222
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HANLAR BAĞIROV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Diesel engine, Combustion, İnternal Combustion Engine
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, bir dizel motorun optimal iş çevrimini elde etmek amacı ile yanma olayını etkileyen faktörlerin iş çevrimine etkilerini ve motorun optimal çalışma değerlerinin belirlenmesini içermektedir. Bu amaçla motorun tek boyutlu matematiksel modeli hazırlandıktan sonra Basic programı yardımı ile yanma olayını etkileyen faktörlerden birini değiştirip, geri kalanları sabit tutmak şartı ile bu faktörlerin iş çevrimine etkileri ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca motorun optimum çalışma modellerinin belirlenmesi için yanma süresi ( z ? ), yanmada efektif merkezlerin göreli yoğunluğunun zamana göre değişim karakterini gösteren (m)'in, yanma hızının ( o w ), sıkıştırma oranının n (?) , yanma etkinlik katsayısının (?) ve hava fazlalık katsayısının (?) yanma olayına etkileri krank mili açısına ( ? ) bağlı olarak incelenmiştir Belirlenen optimum çalışma değerleri motorun en uygun işletme koşulları olarak ortaya konulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Dizel motor, Yanma, İçten Yanmalı Motorlar
Özet (Çeviri)
In this study, in order to obtain optimal work cycle of a diesel engine, effects of combustion factors to work cycle are investigated. The study also contains determination of optimal operation values of engine. One dimensional model of combustion is used and solutions are obtained by a basic code. The effects of combustion time ( z ? ), rate of relative density (m), compression ratio ( ? ), effective combustion coefficient ( ? ), air/fuel ratio ( ? ) and combustion velocity ( o w ) versus krankshaft angle are investigated to obtain optimal operation models.