An estimation approach for thermal performance of atrium buildings through a case study
Atrium yapılarının ısıl performanslarının değerlendirilmesinde örnek uygulamalı bir yaklaşım
  1. Tez No: 222259
  2. Yazar: AYŞE MİRAY GEMİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. ZERRİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Atrium, Isıl Performans, Bina Enerji Simülasyonu, Atrium, Thermal Performance, Building Energy Simulation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Kontrolü ve Yapı Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Son yıllarda teknolojik gelismeler ve degisen ihtiyaçlarla birlikte binaların enerji tüketimleri genis çapta artıs göstermistir. Bunun yanında binaların enerji ihtiyaçları ise halen büyük oranda fosil enerjilerden karsılanmakta ve insaat sektörü, diger kullanıcılarla kıyaslandıgında bu sınırlı enerjinin tüketimi üzerinde azımsanmayacak bir paya sahip olmaktadır. Bununla birlikte binaların, gelecekte dünyamızı tehdit eden küresel ısınma etkisini ve hava kirliligini azaltmak için fosil kaynakları kullanmayı bırakıp enerji etkin olarak tasarlanması gerektiginin genel bir anlayıs oldugu gözükmektedir. Bu nedenle dogaya saygılı tasarım konusunun mimarlar ve mühendisler tarafından göz önünde bulundurulması önem kazanmıstır. Bu tezin konusu genellikle ticari yapılarla bütünlesmis olarak tasarlanan atrium yapılarının enerji etkinligini inceleme altına almaktır. Bu tez örnek bir bina üzerinde atriumların ısıl performanslarının degerlendirilmesine bir yaklasım önermektedir. Örnek bina yazarın lisansüstü egitiminin bir kısmını yürüttügü Stuttgart, Almanya'da yer almaktadır. Çalısma atriumların ısıl davranıslarını tahmin edebilmek ve dogru bir enerji korunumlu tasarım yapabilmek için özellikle pasif günessel tasarım parametrelerine egilmistir. Ayrıca bu çalısmada, atriumların bütünlestirildigi ana binaları için enerji tasarrufu potansiyeli de inceleme altına alınmıstır. Isısal tahmin, binaların bütün enerji ihtiyaçlarının ve istenen iç hava sıcaklıgının saglanması için gereken yüksek ekonomik giderleri optimize edebilmek için onların tasarım asamasında enerji tüketimlerini hatasız bir biçimde degerlendirilebilmesinde gereklidir. Bu çalısmanın amacına atriumun tasarım degiskenlerinin örnek bir bina üzerinde incelenmesiyle ulasılmıstır. Farklı çözüm önerileri ve elde edilen sonuçlar uygun degerde çözümlere ulasabilmek adına karsılastırılmıstır. Binanın performansının degerlendirilmesi için günümüzde kullanım alanını giderek arttıran bilgisayar enerji simülasyon programlarından biri olan TRNSYS 16 kullanılmıstır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the technological development and changing requirements have created an increasing on the energy consumption of the buildings extensively. The energy demand of the buildings is by large covered by the use of fossil energy presently and the construction sector has a wide percentage on the consumption of this restricted energy source comparing with the other consumers. However, there seems to be a common understanding that the building must be stop to use fossil sources and designed energy efficient in the future, in order to prevent the enormous impact of the building on the global environment. Therefore, it has been important to take into consideration the environmental respectively design issue by architects and engineers. The objective of this dissertation is to analyze energy efficiency in atrium spaces which is generally integrated to commercial buildings, although energy conservation is seldom a main reason for integrating them. It is an approach to estimations of atrium?s thermal energy performance on a case study, which is located in Stuttgart, Germany, where the writer studied as an exchange student during some part of her master?s study there. The study especially tends to describe passive solar design parameters in atria in order to predict its thermal behavior and to achieve saving energy by true design concept. Furthermore, energy saving potential of atria for its integrated building has been analyzed. Thermal prediction is required to assess energy consumption accurately in building at the design stage in order to optimize the overall energy requirement and gross economic cost of providing the desired indoor temperature. Aim of the work is achieved by analyzing design concept of atrium on the case study building and setting different variations and comparing the results to obtain the optimum solution. Energy analyses are carried out simulating the building by computer based simulation tool TRNSYS 16.