Binaların tabanlarına elastomer mesnetler yerleştirerek sismik yalıtım uygulaması
Application of seismic isolation by placing elastomer bearings at building foundations
- Tez No: 222286
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DERİN N. URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik taban yalıtımı, zolatörler, Mekaniksel özellikler, UBC-97, Dinamik analiz, Deprem davranısı, Seismic base isolation, Isolators, Mechanical properties, UBC-97, Dynamic analysis, Earthquake response
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Yüksek lisans tezi olarak sunulan bu çalısmanın ilk bes bölümünde depreme karsı yapı tasarımında alternatif bir yaklasım olarak sismik taban yalıtımının uygulamaları, avantajları ve dezavantajları incelenmistir. Bölüm 6'da sismik taban izolatörlerinin türleri, Bölüm 7'de dünyada bu teknigi kullanan birkaç ülkedeki uygulamalar özetlenmistir. Bölüm 8'de elastomer mesnetlerin mekaniksel ve fiziksel özellikleri arastırılmıstır. Bölüm 9'da ise Türk deprem yönetmeliginde (TDY-1998) sismik taban yalıtımı kullanılarak binaları depreme karsı güvenli hale getirmeye dair herhangi bir hüküm bulunmadıgından UBC-97 yönetmeliginin ilgili maddeleri esas alınmıstır. Bölüm 10'da sismik taban izolatörlerin davranıslarını modellemek için kullanılan tekniklerden bahsedilmistir. Bölüm 11'de sismik taban yalıtımının binanın dinamik tepkisi üzerindeki pozitif etkilerini göstermek amacı ile iki katlı örnek bir binanın önce temele ankastre hali, sonra sismik taban yalıtımlı hali ele alınmıs, analiz için gerekli olan bina ve deprem parametreleri belirlenmistir. Bölüm 12'de örnek binanın statik esdeger deprem yükü hesap yöntemi ve dogrusal olmayan zaman tanım alanında dinamik analizleri gerçeklestirilmistir. Zaman tanım alanında deprem davranıs analizleri için 17 Agustos 1999 Kocaeli depremi Düzce Meteoroloji stasyonu Kuzey-Güney ve Dogu-Batı dogrultu bilesenlerindeki ivme kayıtları kullanılmıstır. Bölüm 13'de sismik taban yalıtımının yararları, her iki sınır kosulu için modal titresim periyotları, katlar arası göreli yerdegistirmeler, egilme momentleri, katlara etkiyen kütlesel ivmeler ve taban kesme kuvvetlerindeki degisimler gibi bir çok davranıs parametresinin aldıgı degerlerin kıyaslanması yolu ile gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
In the first five sections of this study, offered as Master Thesis, as an alternative approach to earthquake resistant structural design, the seismic base isolation case applications, its advantages and disadvantages were analyzed. In Section 6, the seismic base isolator types, in Section 7, the applications in few countries that employ this technique were summarized. In Section 8, gives the mechanical and physical properties of the elastomer bearings. In Section 9, the related articles of the UBC-97 Code were taken into account as there is no provision in Turkish Earthquake Code (TDY-1998) to secure buildings against earthquake by using seismic base isolation. In Section 10, the techniques for modeling the behaviors of the seismic base isolators were mentioned. In Section 11, in order to show the positive effects of seismic base isolation on the dynamic response of the buildings, a two storey sample building was analyzed first in the fixed-base case then in the seismic base-isolated form and the necessary building and earthquake parameters for analysis were determined. In section 12, static and dynamic analyses were carried out using static equivalent earthquake load calculation method and in the non-linear time history analyses. For the time history earthquake response analyses, 17 August 1999 Kocaeli Earthquake Düzce Meteorology Station North-South and East-West direction components acceleration records were used. In section 13, the benefits of the seismic base isolation, the modal vibration periods for both boundary conditions, relative displacements between storeys, bending moments, mass accelerations imposed on the storeys and the variations in the base sheer forces were given by comparing the values of many response parameters.