Evsel atıksulardan yapay sulak alan sistemleriyle fosfor gideriminin incelenmesi
Phosphorus removal from domestic wastewaters by constructed wetlands
- Tez No: 222303
- Danışmanlar: PROF. LÜTFİ AKÇA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fosfor, Yapay Sulakalan, Adsorpsiyon, Phosphorus, Constructed wetland, Adsorption
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalısmada, evsel atıksuda bulunan ve alıcı ortamda ötrofikasyona yol açan iki elementten biri olan fosforun yapay sulakalan sistemlerinde giderimi incelenmis, giderim verimine etki eden faktörler de detaylı olarak arastırılmıstır. Giderim çalısmaları, arazide kurulan 1 m2'lik ; 10 m2'lik ve 100 m2'lik pilot yapay sulakalan kullanılarak gerçeklestirilmistir. Ortam malzemesinin verime etkisini anlamak amacıyla yapılan deneysel çalısmada 1 m2'lik sistemlerde en iyi toplam fosfor (TP) giderimi elde edilen malzemelerin çakıl, kum ve uçucu kül oldugu görülmüstür. Çakıl kullanılarak olusturulan 10 m2'lik sistemde yapılan giderim çalısmalarına göre, 5 m2'lik ilk reaktörde elde edilen TP giderim verimi % 41.4, ikinci reaktörde ise % 68.8'dir. 100 m2'lik sistemde yapılan giderim çalısmaları sonucunda, TP için elde edilen giderim verimi % 47.5'tir. Ayrıca belirli bir giris konsantrasyonuna sahip atıksu için tahmini çıkıs konsantrasyonlarının belirlenmesi amacıyla deney sonuçlarına dayanılarak sıcaklıga baglı hız sabitleri (KT) ve sıcaklık düzeltme katsayıları () belirlenmistir. Model kullanılarak elde edilen çıkıs konsantrasyonlarının gerçek çıkıs konsantrasyonları ile uyumlu oldugu görülmüstür. Malzemelerin adsorpsiyon davranısını anlamak için yapılan laboratuvar ölçkeli izoterm çalısmasında tüm malzemelerin freundlich izotermine uygun olarak adsorpsiyon davranısı gösterdigi bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, removal of phosphorus, which is one of the most two important element in wastewater and cause to eutrophication is examined; factors affected on removal efficiency are detailed investigated. Experiments are conducted using to 1 m2, 10 m2 and 100 m2 pilot constructed wetland systems located on the land. According to experiment results for understanding which media is the most effective on treatment, gravel, sand and fly ash are considered succesful respectively. According to the results in 10 m2 system, % 41.4 at the firts 5 m2 and % 68.8 TP efficiency obtained at second 5 m2 using to gravel. For 100 m2 system, % 47.5 TP efficieny obtained. For obtain discharge concentrations, a kinetic rate constants (KT) and temperature coefficients () are also calculated from experimental data. Real discharge concentrations and discharge concentrations obtained from model are found compatible to each other. For better understand of the adsorption behaviour of media, adsorption experiments were counducted and all media showed a similarity to freundlich isoterm.