Yüksek performanslı çimentolu ürünlerin otojen rötre özellikleri
Autogenous shrinkage properties of high performance cement based products
  1. Tez No: 222308
  2. Yazar: BEKİR YILMAZ PEKMEZCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET UYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otojen rötre, Hidratasyon, Yüksek performanslı beton, Autogenous shrinkage, Hydration, High performance concrete
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalısmada çimentoda bulunan çözünen alkalilerin ve süperakıskanlastırıcı kullanımının, yüksek performanslı çimentolu ürünlerin otojen rötresi üzerindeki etkileri deneysel olarak arastırılmıstır. Degisik kimyasal bilesenlere sahip çimentolar kullanılarak degisik su/çimento oranlarında, süperakıskanlastırıcı içeren ve içermeyen hamur, harç ve beton numuneler üretilmis, erken ve ileri yaslarda yapılan deneylerle bu numunelerin otojen rötreleri belirlenmistir. Bu çimentoların hidratasyon asamaları da çesitli yöntemlerle takip edilmis, çimentolarla üretilmis hamurlar üzerinde yapılan mikroporozite deneyleriyle numunelerin kılcal bosluk dagılımları ve oranları belirlenmistir. Sonuç olarak otojen rötrenin gelisimi, hidratasyonla olan iliskileri ortaya çıkarılmıs, çözünen alkalilerin ve süperakıskanlastırıcı kullanımının otojen rötre üzerindeki etkileri belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this experimental study; the effects of soluble alkalis in cement and superplasticizer usage on autogenous shrinkage of high performance cement based products were investigated. Cement paste, mortar and concrete specimens were produced with different water to cement ratios, with or without superplasticizer, using the cements having different chemical combinations. Autogenous shrinkage of these mixes were obtained by conducting early age and long term tests. Hydration stages of these cements were also monitored by using different techniques. Capillary pore distribution and capillary pore ratios were measured by microporosity tests using paste samples. The effects of cement hydration on the development of autogeneus shrinkage were investigated. As a result, the effecs of soluble alkalis and superplasticizer on the autogenous shrinkage were determined.