Betonarme okul binalarında depreme karşı güçlendirme öncesi ve sonrası kolon+perde kesit alan oranlarının karşılaştırılması
Comparing column+shear wall cross sectional area ratios in seismically retrofitted rc school buildings before and after retrofitting
- Tez No: 222320
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ CEM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme, Deprem, Okul Binaları, Güçlendirme, Düsey Tasıyıcı, Reinforced Concrete, School buildings, Earthquake, Retrofit, Vertical load carrying members
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 732
Özet
Bu çalısmada, deprem sonrası onarım ve güçlendirilmesi yapılan betonarme okul binaları parametrik olarak incelenmistir. Güçlendirmeden önceki ve sonraki düsey tasıyıcılar (kolon+perde) kesit alanları tüm bina ve kat bazında hesaplanmıstır. Elde edilen alan bilgileri tablolara aktarılmıs, oranlar tespit edilerek diyagramlar ile sunulmustur. Temeldeki iyilestirmeler bu çalısmanın kapsamı dısında tutulmustur. ncelenen binalarda uygulanan betonarme kolonlarda mantolama ve betonarme perde ekleme yöntemlerine kısaca deginilmistir. Dört ana bölüm halinde sunulan çalısmanın birinci bölümü konunun kısaca açıklanmasına, konu ile ilgili yapılan çalısmaların gözden geçirilmesine, çalısmanın amacının ve kapsamının açıklanmasına ayrılmıstır. kinci bölümde ?Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik? yardımıyla bilinen onarım ve güçlendirme ilkeleri ele alınmıs, seçilen okul binaları ile iliskileri açıklanmıstır. Sayısal, parametrik incelemelerin bulundugu üçüncü bölümde, çalısmada yogun olarak kullanılan çizimler, tablolar ve grafiklerin kullanımını açıklayıcı bilgilere yer verilmistir. Son bölüm olan dördüncü bölümde, bu çalısmada varılan ana sonuçlar açıklanmıstır. Çalısmanın baslıca özellikleri, sayısal sonuçların degerlendirilmesi ve konunun sonraki çalısmalara yön verebilecek olası genisleme alanları bu bölümde sunulmustur.
Özet (Çeviri)
This study presents a parametric investigation into reinforced concrete (RC) school buildings that are seismically repaired and retrofitted after an earthquake. Before and after retrofitting, RC column+shear wall sectional area ratios are computed for the whole building and for each story. These data are tabulated and obtained area ratios are expressed in diagrams. Rehabilitations in foundation systems are disregarded within the context of the study. Jacketing of columns and shear wall addition techniques implemented in RC framed buildings are briefly covered. First Chapter is reserved for the statement of the topic, examination of the studies regarding this topic and explanation of the aim and scope of the present study. In the Second Chapter, using the ?Specification for Structures to be built in Disaster Areas?, well-known repair and retrofitting techniques are reviewed within the context of selected school buildings. In Chapter Three, in which numerical parameters analyses come up, some key points of available drawings, tables, and diagrams used in this thesis are explained. In Chapter Four as the last chapter, major conclusions from this study are explained. Primary properties of the study, analysis and evaluation of numerical results and potential fields to guide further studies are also presented in this chapter.