Mevcut çelik yapıların deprem performanslarının belirlenmesi için bir yaklaşım
An approach for determination of seismic performance of existing steel structures
- Tez No: 222327
 - Danışmanlar: PROF.DR. ERKAN ÖZER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Mevcut çelik yapılar, Çelik yapıların deprem performansları, 2006 Türk Deprem Yönetmeligi, FEMA 356 Önstandardı, tme analizi, Dogrusal hesap yöntemi, Dogrusal olmayan hesap yöntemi, Existing steel structures, Seismic performans of steel structures, 2006 Turkish Earthquake Code, FEMA 356 Prestandard, Push-over analysis, Linear procedure, Non-linear procedure
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalısmada, moment aktaran çerçevelerden olusan orta yükseklikli çelik yapı sistemlerinin deprem performanslarının belirlenmesine katkı saglamak üzere, 2006 Türk Deprem Yönetmeligi'nde verilen genel ilkeler ve öngörülen dogrusal ve dogrusal olmayan yöntemler ile FEMA 356 Önstandardı'nda çelik yapı sistemlerinin performans degerlendirmesine iliskin olarak verilen esaslar çerçevesinde iki yaklasım önerilmis ve bu yaklasımların esas alındıgı sayısal incelemeler gerçeklestirilmistir. Sayısal incelemelerde, orta yükseklikteki çelik binaların pratikteki olası uygulamalarını temsil etmek üzere seçilen tasıyıcı sistem modelleri, çesitli tarihlerde yürürlükte olan deprem yönetmeliklerine göre boyutlandırılmıstır. Bu sistemlerin ve bunların çesitli alternatiflerinin, bu çalısmada önerilen dogrusal ve dogrusal olmayan yaklasımlar ile deprem performansları belirlenmis ve her iki yaklasım ile elde edilen sayısal sonuçlar karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, in an effort to contribute to the determination of seismic performance of medium height steel structures composed of moment resisting frames, two approaches are proposed within the general principles and linear and non-linear methods given by the 2006 Turkish Earthquake Code and the basis of evaluation of steel structures given by the FEMA 356 Prestandard. Numerical investigations are performed using these two approaches. In these investigations, the structural system models selected to represent the practical application of medium height steel structures, are designed according to former and current earthquake codes. Seismic performances of these structural systems and their alternatives are determined through the linear and non-linear approaches developed in this study and the results of two approaches are compared.