İşletmelerde bilgi dönüşümü modeli
Knowledge transformation model in organizations
- Tez No: 222352
- Danışmanlar: PROF.DR. HALUK ERKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Örtülü Bilgi ve Modeller, Bilgi Yönetimi, Tacit Knowledge and Models, Knowledge Management
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalısmada, öncelikle bilgi, bilgi türleri, bilgi yönetimi ve örtülü bilgi kavramları açıklanmıs ve gelistirilen bilgi yönetimi modelleri incelenmistir. Literatürde bulunan, isletmelerde bilgi dönüsümü modelleri açıklanarak, özellikle örtülü bilginin nasıl ortaya çıkarılabilecegi, paylasılabilecegi ve kullanılabilecegi ortaya konulmustur. Örtülü bilginin yönetimi ile ilgili modeller altı grup altında ele alınmıstır; bilgi kaynaklarının kullanımı ile ilgili modeller, kültür ile ilgili modeller, sirket birlesmelerinde örtülü bilginin elde edilmesi ile ilgili modeller, sosyal network ve kabiliyetler ile ilgili modeller, dönüsüm süreci ile ilgili modeller ve diger modeller. Son olarak ta uygulamalar bölümünde, pratikte isletmelerin bilginin yönetilmesini, örtülü bilginin kullanılmasını nasıl sagladıkları anlatılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study fistly, we explain the concept of knowledge, type of knowledge and tacit knowledge and examine the models of knowledge management. Clarifying the knowledge transformation model in organization in the literature, we expose how tacit knowledge be revealing, sharing and using in organizations. The models classify in six group; related models with using knowledge drivers, related models with culture, related models with acquiring tacit knowledge in joint venture, related models with social network and abilities, related models with transformation process and other models. Finally, in the application part, we explain, how organizaton provide the using of tacit knowledge and how manage their employees? knowledge.