Biçimsel dillerden endüstriyel işlemcilere otomatik kod üretme: Otomat yaklaşımı
Generating automatic code from formal languages to industrial processors: Automata approach
  1. Tez No: 222351
  2. Yazar: ÖZDE TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEYLA GÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: İşaretli dil, Otomat, Petri ağı, PLC, Marked Language, Automata, Petri Nets, PLC
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalısmada, biçimsel isaretli bir dilden endüstriyel bir islemciye otomatik kod üreten bir program gelistirme amaçlanmıstır. Bu amaç için, önce isaretli dilden üretilen dile geçilmis ve iliskin otomatın durum geçis diyagramı elde edilmistir. Daha sonra durum geçis matrisinden kullanılan islemciye uygun kod üreten yazılım gerçeklenmistir. Bu islemler, tüm asamaları görsel olarak sunmaya imkan veren Borland C++ Builder ortamında gerçeklestirilmistir. Endüstriyel islemci olarak SIMATIC-300 seçilmis ve standart bir dil olan SCL dilinde kod üretilmistir. Benzer yazılımlarda ortaya çıkan ve ilgili literatürde ?çıg etkisi? (avalanche effect) olarak adlandırılan problem analiz edilmis ve çıg etkisinden arındırılmıs SCL kodu üretilmistir. Olusturulan yazılım çesitli endüstriyel örnekler üzerinde denenmis ve basarılı sonuçlar alınmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, target is generating automatic code from formal languages to industrial processors. For this purpose, first marked language is converted to generated language and state transition diagram of the related automata is identified. Then, a software which generates automatic code from state transition matrix is developped in a language appropriate for the processor. This software is developped in BORLAND C++ Builder due to its visual properties. For industrial processor, SIMATIC-300 is choosen and code is generated in SCL language which is the standard language of this processor. Avalanche effect problem which can be seen in similar softwares is analyzed and SCL code is improved to eliminate this problem. Generated software is tested in various industrial examples and successful results are achieved.