Demir konsantrelerinin peletlenmesinde bor minerallerinin ve atıklarının kullanımının araştırılması
The investigation of using boron minerals and boron wastes in iron concentrate pelletizing
- Tez No: 222379
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Aglomerasyon, Demir Cevheri, Pelet, Bor mineralleri, BorAtıkları, Agglomeration, Iron Ore, Pellet, Boron Minerals, Boron Wastes
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bor minerallerinin ve bileşiklerinin önemli özelliklerinden biri bağlayıcılıközelliğidir. Bu özelliği sayesinde zengin Fe tenörlü tozların pelet, nodül, sintervb. gibi yüzey küçültme işlemlerinde, borun kullanılabilme olanağıdoğmaktadır.Bu çalışmada, bor mineralleri ve bor atıkları, demir cevherlerininpeletlenmesinde kullanılmış ve Türk Standartları Enstitüsü'nün standartlarıbaz alınarak, peletlere basma dayanımı, düşme, porozite, yığın yoğunluğu veşişme testleri uygulanmıştır. Bor mineralleri, bor artığı ve sodyum bentonitkullanılarak aynı şartlarda peletler yapılmıştır. Değişen oranlarda bağlayıcımadde ilave edilerek optimum şartları sağlayan bağlayıcı yüzdesininbulunmasına çalışılmıştır. Yapılan peletlerde bağlayıcı madde yüzdesinin peletözelliğini ne şekilde etkilediği irdelenmiştir. Açığa çıkan sonuçlardoğrultusunda borun, demir cevherlerinin peletlenmesinde kullanımının peletözellikleri ve ekonomik açıdan uygunluğu incelenerek, yapılan peletlerin süngerdemir üretiminde kullanılma olanakları değerlendirilmiş ve elde edilensonuçlara göre tesisler açısından önerilerde bulunulmuştur.Doğal kaynaklarımızın (düşük tenörlü demir cevherleri, bor cevherleri,mineralleri ve atıkları) değerlendirilmesi ve dolayısıyla ülke ekonomisineyaratacağı katkı bu çalışmanın yapılma amacını tamamlayacaktır.
Özet (Çeviri)
For boron minerals and boron wastes, it can be said that most importantcharacteristic of them is being fluxible. With the help of this feature, usingboron is possible for agglomeration processes of rich iron ore granules, likepelletizing, sintering and nodulizing.In this study, boron minerals and boron wastes used for iron ore pelletizing, andcrushing strength, shatter index, porosity, bulk density and swelling index testswere applied to pellets according to Turkish Standarts Institution and ASTMstandarts. Pellets were made of boron minerals, of boron wastes and of sodiumbentonite under same conditions. By adding different amounts of binder, wetried to find out optimum binder quantity. The aim of this process is to see howbinder percentage affects pellet characteritics. Boron usage in iron orepelletizing and sponge iron production was investigated in terms of pelletcharacteritics and of financial concerns by using tests results. Some suggestionsbased on these conclusions were made for pellet facilities.This study will help make use of natural resources (such as low percentage ironore, boron ores, minerals and wastes) and this, in turn, will provide Turkisheconomy with additional income.