Numerical modeling of oil spill over the sea surface
Deniz yüzeyinde petrol yayılımının sayısal olarak modellenmesi
  1. Tez No: 222380
  2. Yazar: ÇİĞDEM AKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞAFAK NUR ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Çevre Mühendisliği, Marine, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Kirliliği, Petrol Kirliliği, Sayısal Modelleme, Sea Pollution, Oil Spill, Numerical Modeling
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bir petrol kirliliği meydana geldiğinde, insanlara ve doğal kaynaklara gelebilecek zararı en aza indirmek için kirliliğe en kısa zamanda müdahale etmek gerekmektedir. Bu yüzden, kaza sonrası denize dökülen petrolün yayılımının modellenmesi oluşan kirliliğe gerekli müdahaleyi zamanında yapabilmek açısından önemlidir. Bu tezin amacı petrol yayılımının iki-boyutlu nümerik modelini oluşturmaktır. Bu amaç doğrultusunda deniz yüzeyinde petrol yayılımı ampirik formüller yardımıyla ile modellendi ve bu model yüzey akıntısı modeli ile birleştirildi. Daha sonra olası petrol dökülme senaryoları yaratılarak viskozitesi ve başlangıç konumu bilinen bir yağ tabakasının deniz yüzeyindeki yayılımı incelendi, MATLAB programı yardımı ile simülasyonlar yapıldı ve sonuçlar değerlendirildi. Bu çalışmada kullanılan MATLAB programları şöyledir: fay_adv.m; lehr_adv.m; bathy_bosp.m; lehr_adv_bosp.m; cohen.m; fingas.m; mackay.m; mackay_compare.m; buck_comp.m; buck_rt.m; fay_comp.m; fay_rt.m; fay_rt_comp.m; lehr_comp.m; lehr_spr.m; lehr_rt.m; spreading_buck.m; spreading_buck.fig; spreading_lehr.m; spreading_lehr.fig; spreading_fay.m; spreading_fay.fig; lehr.jpg; buck.jpg
Özet (Çeviri)
As a consequence of accidents, critical amounts of oil spill spread on the surface of the sea and threaten natural life. Especially, after large oil tanker accidents, thousands of tones of crude oil spill.When an oil spill occurs, it is important to act as quickly as possible in order to minimize damages that can affect people and natural life. Thus, for the necessary operations to be done on time following an accident, oil spill modeling is an essential tool. The scope of this thesis is to develop a two dimensional numerical model for oil spill/oil slick trajectory predictions. In this approach, oil spill spreading on sea surface is modeled using empirical formulae and this model is combined with the surface flow model. Afterwards, oil spill scenarios are created and spreading of an oil slick, whose density and initial position are known, is examined, and using MATLAB, flow simulations are made and results are discussed. MATLAB programs used in this study are as follows: fay_adv.m; lehr_adv.m; bathy_bosp.m; lehr_adv_bosp.m; cohen.m; fingas.m; mackay.m; mackay_compare.m; buck_comp.m; buck_rt.m; fay_comp.m; fay_rt.m; fay_rt_comp.m; lehr_comp.m; lehr_spr.m; lehr_rt.m; spreading_buck.m; spreading_buck.fig; spreading_lehr.m; spreading_lehr.fig; spreading_fay.m; spreading_fay.fig; lehr.jpg; buck.jpg.