Batı Karadeniz bölgesi akarsularında bentik makroinvertebrat faunası üzerine bir araştırma
A research on benthic macroinvertebrate fauna in running waters of Western Black Sea region
- Tez No: 222446
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN KAZANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Batı Karadeniz Bölgesi, fiziko-kimyasal degiskenler, bentik makroinvertebratlar, sıklık, baskınlık, Shannon çesitlilik indeksi, Sorensen benzerlik analizi, Belçika Biyotik ndeksi, EPT takson sayısı, su kalite sınıfları, Western Black Sea Region, physical-chemical variables, benthic macroinvertebrates, abundance, dominance, Shannon diversity index, Sorensen similarity analysis, Belgian Biotic Index, number of EPT taxa, water quality classes
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Düzce, Bolu, Karabük, Kastamonu ve Sinop illerinde 10-17 Temmuz 2006 tarihleri arasında Batı Karadeniz akarsularının bentik makroinvertebrat faunası arastırılmıstır. Bu illerdeki akarsulardan 15 istasyon seçilmistir. stasyonlardan bentik makroinvertebrat örnekleri toplanmıs ve bazı fiziko-kimyasal degiskenlerin ölçümü yapılmıstır. Ölçülen fiziko-kimyasal degiskenler ve bentik makroinvertebratlar kullanılarak istasyonların su kalite sınıfları tespit edilmistir. Seçilen 15 istasyondan toplanan bentik makroinvertebrat örnekleri Platyhelminthes, Gastropoda, Bivalvia, Oligochaeta, Arachnida, Malacostraca ve Insecta olmak üzere 7 sınıfa ait toplam 99 takson ve 7112 bireyden olusmaktadır. Bentik makroinvertebrat örnekleri tür, cins ve familya düzeyine kadar teshis edilmistir. Bentik makroinvertebrat örneklerine sayısal analiz olarak Shannon çesitlilik indeksi, sıklık ve baskınlık analizleri uygulanmıstır. stasyonlarda Baetis sp., Electrogena sp., Ephemerella ignita ve Hydropsyche sp. sıklıkları en fazla bulunan taksonlardır. Çesitlilik indeksi degerleri 0.5 ve 2.72 arasında bulunmustur. stasyonlar arasındaki benzerlik, Sorensen benzerlik analizi kullanılarak hesaplanmıstır. Belçika Biyotik ndeksi, su kalitesinin biyolojik olarak degerlendirilmesini saglamıstır. stasyonların EPT takson sayıları da saptanmıstır. Fiziko-kimyasal degiskenler, biyotik indeks, çesitlilik indeksi ve EPT takson sayılarına göre istasyonlar çok hafif kirli, hafif kirli, orta kirli ve kirli düzeylerde bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, benthic macroinvertebrate fauna of running waters of Western Black Sea Region have been studied in Düzce, Bolu, Karabük, Kastamonu and Sinop, between 10 and 17 July 2006. The 15 collecting sites have been chosen from running waters in these provinces. Benthic macroinvertebrate samples have been collected from these sites and various physical-chemical variables have been measured. Water quality of collecting sites have been determined by using physicochemical variables and benthic macroinvertebrates. The benthic macroinvertebrate samples consist of 99 genera and 7112 individuals belonging to 7 classes which are Platyhelminthes, Gastropoda, Bivalvia, Oligochaeta, Arachnida, Malacostraca and Insecta. Benthic macroinvertebrate samples have been identified to species, genera and family levels. The Shannon diversity index, frequency, dominance and similarity index was used for the numerical analysis of benthic macroinvertebrates. Baetis sp., Electrogena sp., Ephemerella ignita and Hydropsyche sp. have the highest abundance values in 15 collecting sites. Diversity index values have been found between 0.5 and 2.72. Similarity between collecting sites have been calculated by using Sorensen Index. The Belgian Biotic Index provided an indication of the biological water quality assessment. Number of EPT taxa have also been determined. According to physicochemical variables, biotic index, diversity index and number of EPT taxa, collection sites have been detected non-polluted, slightly polluted, moderately polluted and polluted.