Demirleme sistemi hareketlerinin incelenmesi ve çeşitli sayısal çözüm yöntemleri
The investigation of mooring system motions and different numerical solution methods
- Tez No: 222447
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDİ KÜKNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Gemi Mühendisliği, Marine, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Demirleme Sistemi, Boyuna Öteleme Hareketi, Zorlayıcı Frekans, Dalga Kuvveti Katsayısı, Runge-Kutta, Adams-Bashforth-Moulton, Mooring System, Surge Motion, Excitation Frequency, Exciting Wave Force Coefficient, Runge-Kutta, Adams-Bashforth-Moulton
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, demirlenmiş olan bir geminin yatay düzlemdeki hareketleri (boyuna öteleme, yanal öteleme ve yunuslama) ile zorlayıcı dış kuvvetlerin (akıntı, rüzgar, dalgalar) etkisinin hesaba katıldığı matematiksel bir model incelenmiştir. Boyuna öteleme hareketi yaptığı düşünülen silindirik duba problemi ise çeşitli sayısal yöntemlerin hareket denkleminin çözümünde kullanılabileceği, dalga sürüklenme kuvvetinin hesaplanabileceği ve demirleme hattının statik çözümünün yapılabileceği bir sistem olup, pratik anlamda uygulamaya geçmek için zemin oluşturmaktadır. Çeşitli zorlayıcı frekans değerlerinde ve çeşitli dalga yükseklikleri için elde edilen dalga sürüklenme kuvvetlerinin etkisiyle sistemin dengesinin nasıl bir hal alacağı sırasıyla, dördüncü dereceden Runge-Kutta ve Adams-Bashforth-Moulton Yöntemleri kullanılarak hareket denkleminin çözülmesi ile ortaya konup, birbirleri ile karşılaştırılmışlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, a mathematical model of a moored ship is examined which includes all horizontal plane motions (surge, sway and yaw) and external exciting forces (current, wind and waves). However, the problem of a moored cylindrical buoy which is assumed that it only makes surge motion, lays groundwork for using various numerical methods for the solution of equation of motion, evaluation of wave drift force and static solution of the mooring line practically. The equilibrium of such a system will be affected by the wave drift force which is evaluated for different excitation frequencies plus wave heights and by solving the equation of motion using fourth order Runge-Kutta and Adams- Bashforth-Moulton Methods, the situation of the system equilibrium is introduced and these two methods are compared with each other.