Bir akım ortamında prizmatik bir cisim etrafındaki üç boyutlu akımın deneysel olarak incelenmesi
An experimental study on three dimensional flow around a prismatic body
- Tez No: 222458
- Danışmanlar: PROF.DR. M. SEDAT KABDAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu akım, Prizmatik cisim, Türbülans, Sürüklenme kuvveti, Three dimensional flow, Square cylinder, Turbulence, Drag force
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalısmada, dikdörtgen prizmatik bir cisim etrafındaki akım özellikleri deneysel olarak incelenmistir. Silindirik kesitler hidrodinamik açıdan çok daha elverisli olmasına ragmen imalatının kolaylıgı sebebiyle keskin köseli cisimlerin etrafındaki akımın incelenmesi gelisen deniz teknolojileri ile birlikte gerekli hale gelmistir. Bu amaç dogrultusunda bozulmamıs akım özellikleri referans alınarak akımın üç eksendeki zamansal ortalama hızlarının, türbülans siddetinin, türbülans kinetik enerjisinin ve Reynolds gerilmelerinin degisimleri belirlenmis ve bunların sebepleri tartısılmıstır. Akım ? cisim sistemi bir bütün olarak düsünülmüs ve cismin akıma etkisinden sonra akımın cisme olan temel etkisi olan sürüklenme kuvveti, dolayısıyla da sürüklenme kuvveti katsayısı (CD) bu durumdaki cisim için belirlenmistir. Deneyler akustik Doppler hız ve piyozoelektrik basınç ölçerlerle bir su kanalı içerisinde gerçeklestirilmistir. Deney sonucunda çalısılmakta olan son derece karmasık üç boyutlu akım ortamında cisim etrafındaki hidrodinamik parametreler belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, flow around a square cylinder was investigated by an experimental study. Although circular cylindrical objects are more hydrodynamic, square cylinders are being used because of its easier fabrication and on some conditions its more effective shape. As the marine technologies improve, more investigations became necessary. For this purpose, after setting undisturbed flow characteristics as reference, three dimensional mean velocities, turbulence intensity, turbulence kinetic energy and Reynolds stresses were obtained and its causes were discussed. Flow ? body interaction was considered as a whole and after understanding the impact of object on flow, drag force which is main impact of flow on object and drag force coefficient (CD) was studied and obtained. Experiments were conducted by acoustic Doppler velocity meters and piezoelectric pressure transducers in a flume. Complex hydrodynamic parameters around square cylinder were obtained as the output of this study.