Sekiz katlı mevcut bir betonarme binanın hastane olarak kullanılmak üzere deprem yönetmeliğine göre kontrolü ve güçlendirilmesi
Analysis and structural retrofitting used for hospital of an existing eight storied reinforced concrete building in accordance with the earthquake regulation
- Tez No: 222459
- Danışmanlar: DOÇ.DR. A. NECMETTİN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem Yönetmeligi, Esdeger Deprem Yükü, Perdeler, Rijitlik, Güvenlik, Erthquake Regulation, Equivalent Earthquake Load, shear walls, rigidity, safety
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalısmada, mevcut bir betonarme yapının 1997 Deprem Yönetmeligi'ne göre kontrolü ve hastane olarak güçlendirilmesi konusu incelenmistir. Yapının deprem yükleri etkisindeki davranısını incelemek için, deprem yönetmeliginde anlatılan“Esdeger Deprem Yükü”yöntemine göre deprem kuvvetleri ve ek dıs merkezlik etkisi sonucu olusan momentler hesaplanmıstır. Bulunan bu degerler, SAP2000N programında modellenen yapıda agırlık merkezine atanmıs, çesitli yük birlesimleri çerçevesinde analiz yapılmıstır. Düzensizlikler ve göreli kat ötemelerinin kontrolünde ise yapının rijitliginin arttırılması gerektigi görülmüstür. Mevcut yapıya her iki dogrultuda da yapının mevcut mimarisini bozmamaya özen göstererek rijitligi arttırıcı perdeler eklenmis güçlendirilen yapının her katı tekrar hesaplanmıs ve yeniden dinamik analiz yapılmıstır. Sonuç olarak, mevcut yapıda rijitligi arttırıcı perdeler ve radye temel plaklarıyla yapılan güçlendirme sonucunda yapıdaki düzensizlikler, göreli kat ötelemeleri ve ikinci mertebe etkileri sınır degerlerin altında kalmıs, yapı güvenli bir hale gelmistir.
Özet (Çeviri)
In this study aimed to analyse and propose structural strengthening methods for an existing strengthened concrete building situated. In order to analyse the building's reaction to earthquake loads, moments occurring as a result of the earthquake loads and eccentricity have been calculated in accordance with the Equivalent Earthquake Load Method explained within the content of the new Earthquake Regulation. These calculated moment values, have been assigned to the gravity center of the building model construed in the SAP2000N software, within the frame of which analysis have been made under load combinations. The relevant checks and the check for the relative storey displacement constitued evidence for the increasing of building's rigidity. Strengthenied building with the addition to two shear walls to increase rigidity at two directions whilst preserving the original architecture, and recalculating the weight of each floor of the building to reconduct the dynamic analysis. In conclusion, it is shown that strenghthened building has adequate sismic safety required in earthquake regulation