Denizlerden sanayi turizm ve balıkçılık alanlarında yararlanma ve Türkiye'nin bu konulardaki sorunlarının ve hedeflerinin değerlendirilmesi
Getting use of seas in fields of industry tourism and fishery and appreciation of problems and targets of Turkey in this regard
- Tez No: 222463
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜNİP BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Su Ürünleri, Turizm, Marine, Aquatic Products, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gemi sanayi, Turizm, Balıkçılık, Ship Industry, Tourism, Fishing
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalısmada, denizlerden sanayi, turizm ve balıkçılık alanlarında yararlanma veTürkiye'nin bu konulardaki sorunları ve hedefleri istatiksel verilere göredegerlendirilerek olası çözümlere ısık tutulmaya çalısılmıstır. Türkiye cografi konumuitibarı ile dünya üzerinde çok önemli bir yere sahiptir. Türkiye'nin üç tarafınındenizlerle çevrili olması ve dünyanın en önemli su yollarından ikisine sahip bulunmasıülkemizi zorunlu olarak bir deniz ülkesi haline getirmektedir. Ancak Türkiye mevcutpotansiyelini yeteri kadar kullanamamakta, bu durum mevcut kaynakların gerektigigibi degerlendirilememesine, dünya deniz ticaret pastasından alınabilecek paydan dahaazının alınabilmesine sebep olmaktadır. Bir deniz ülkesi olan Türkiye'de TarımBakanlıgı mevcutken, denizlerin de deniz ürünlerinin yetistirildigi tarlalar oldugu fikrigöz ardı edilmekte, halen denizcilik isleri, Basbakanlıga baglı bir müstesarlıklayürütülmektedir. Her ne kadar Denizcilik Bakanlıgı'nın kurulması için 52 madde ve 7geçici maddeden olusan bir kanun tasarısı yürürlükte olsa da bunun kanun halinedönüsmesi uzun yıllardan beri gerçeklesememistir. Denizcilik Bakanlıgı'nın kurulması;tarihte büyük devlet olmanın büyük deniz stratejileri ile gerçeklestiginin örneginivermis olan Türk Milleti'nin, her ne kadar gecikilmis olsa da Türk Denizciligi'negereken önemi verdiginin ve bu alandaki gelismelerin milletimizin çıkarlarını vetoplumun sosyal yasam seviyesini artıracagının bir göstergesi olacaktır. Bir denizülkesinin icra ettigi denizcilik faaliyetleri de ulusal hedeflere hizmet etmeli bunlar damutlaka ve mutlaka deniz ve denizcilik stratejileri ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, getting use of seas in fields of industry, tourism and fishery and problemsand targets of Turkey in this regard was evaluated in line with statistical data andpotential solutions were tried to be clarified. Turkey in terms of its geographical positionhas a very important place on the world. The fact that Turkey is surrounded by seas inits three corners and that it has two of the most important sea ways of world makecompulsorily our country a sea country. However, Turkey could not use its presentpotential adequately and this result in inefficient use of present resources and in abilityto only receive the lower share from world maritime trade market. In Turkey which is amaritime (sea) country, while there is a Ministry of Agriculture, it is neglected that thereare fields where the sea products are cultivated in the seas; still maritime affairs arecarried out by means of an undersecretariat reporting to Prime Ministry. Though thereis a law draft, which is in force, consisting of 52 articles and 7 provisional articles forestablishment of Ministry of Maritime, converting the same into a Law could not berealized for a long time. Establishment of Ministry of Maritime shall be the indicator ofthe fact that the Turkish Nation which gave the example that being a great state ispossible through great maritime strategies has given necessary importance to TurkishMaritime though it is a late event, and that developments in this area would increase thebenefits of our nation and social life level of the society. The maritime activitiesperformed by a maritime country should serve national targets and these should beexactly and absolutely supported by sea and maritime strategies.