Çelik şed sistemli bir hal yapısının depreme göre boyutlandırılması
Design of a steel building having saw tooth roof system according to the earthquake loads
- Tez No: 222476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİŞAN FİLİZ PİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kren, Sed, Merkezi Güçlendirilmis Çerçeve, Cranes, Saw Tooth, Concentrically Braced Frames
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalısmasında Çelik Sed çatıya sahip, 274.5 x 73.6 m2 alana oturan çelik bir halyapısının tasıyıcı sisteminin, yatay ve düsey yükler altında statik ve çelik hesapları ileilgili çizimleri yapılmıstır.Yapının tasıyıcı sistemi merkezi güçlendirilmis süneklikdüzeyi yüksek çerçeveler ile çaprazlı perdelerden olusmaktadır. Yapı 100 ton, 50 ton ve10 tonluk kapasiteye sahip 3 adet krene sahiptir. Yapı, birinci derece deprem bölgesindeve Z4 sınıfı zemin üzerinde yer almaktadır. Zemin emniyet gerilmesi 250 kN/m2alınmıstır. Temelde kullanılan beton BS30, donatı çeligide BÇIII sınıfındadır. Yapıyıolusturan çelik elemanlar ise St52 çelik sınıfındandır. Çatı sekli sed sistemli olan yapıda,temel sistemi olarak tekil temel seçilmistir. Yapı yükseklikleri ve açıklıkları farklı üçbölüm den olusmaktadır.Yapının tasıyıcı sisteminin çözümü üç boyutlu olarak SAP2000v8.33 ile yapılmıstır. Modelde kolon ve kirisler çubuk eleman olarak tanımlanmıstır.Tasıyıcı sistemin boyutlandırılmasında düsey ve yatay yüklerin uygun kombinasyonlarıayrı ayrı düsünülmüstür. Yatay yüklere göre hesap ?Afet Bölgelerinde YapılacakYapılar Hakkında Yönetmelik Taslak-2? kurallarına göre yapılmıstır. Temelinhesabında ?Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları?(TS500) ile verilenkurallar uygulanmıstır.
Özet (Çeviri)
In the present thesis, analysis and design of a steel building having saw tooth roofssystem and three openings have been carried out under lateral and vertical loads. Thestructural system of the building is composed of steel shear wall and concentricallybraced frames. The building consists of three different part which have different height.The structure is assumed to be in the earthquake zone of the first degree and located ona Z4 class soil. Furthermore allowable soil stress is assumed to be 250 kN/m2 . In everyopenings of the building there are cranes having different load carrying capacities. Thefoundation is chosen singular reinforced concrete. The class of concrete and steel areBS30, STIII. Steel material of structure is selected as St 52. The structural program SAP2000 v8.33 is used for the analysis of structural system. While modeling the system,columns and beams are defined as frame. While designing the structural system,appropriate load combinations of vertical and lateral loads are applied separately to thesystem. Analysis of the system under the lateral loads is carried out by the guide of``Specifications for Structures to be Built in Disaster Areas-Draft 2?? (TurkishEarthquake Code). Static analysis of the foundation is made by using ``Requirementsfor Design and Construction of Reinforced Concrete Structures?? (TS500).