Eğrisel kesite sahip gergi çubuğunun yerel olmayan elastisite yöntemiyle incelenmesi
Calculation of a tension bar with curvilinear cross section variation in nonlocal elasticity
  1. Tez No: 222485
  2. Yazar: TANKUT OĞULBULAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. REHA ARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Olmayan Elastisite, Eğrisel Kesit, Gergi Çubuğu, Kernel Fonksiyonu, Non-Local Elasticity, Curvilinear Cross Section, Tension Bar, Kernel Function
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
Gölcük ve Düzce depremlerinin ardından stabilite incelemeleri ülkemizde önemini arttırmıştır. İncelemelere katkıda bulunmak amacıyla bu çalışmada, günümüzde birçok kullanım alanına sahip olan eğrisel kesite sahip gergi çubuğunun yerel olmayan elastisite yöntemiyle incelenmesi konu alınmıştır. Buradaki amaç, eğrisel kesite sahip bir çubuğun yerel olmayan elastisite yöntemi kullanılıp bulunan azami gerilme değerinin klasik hesaplama ile bulunan değerle karşılaştırılmasıdır. Yerel olmayan elastisite hesaplamalarında kolaylık sağlamak amacıyla, benzer (veya benzer olmayan) girdilerin benzer (veya benzer olmayan) sonuçlar oluşturduğu varsayımından yola çıkılarak hazırlanmış yaklaşım fonksiyonları olan üçgen tipi Kernel fonksiyonundan faydalanılmıştır. Eringen'in esas denkleminden yola çıkılarak iki farklı tipteki gergi çubuğunun birim şekil değiştirme fonksiyonları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
After Gölcük and Düzce earthquakes, the importance of stability researches has increased in our country. As a contribution to these researches, the examination of a tension bar having curvilinear cross section has been performed in this study using Non-Local Elasticity. The aim is to compare maximum stress determined using non-local elasticity with the classic evaluation. In order to facilitate evaluations of non-local elasticity, the triangular Kernel function which is an assumption function based on the theory that similar (or non-similar) inputs provide similar (or non-similar) results, was used in evaluations. By Eringen?s fundamental equation, two different types of tension bars? stress field functions have been compared.