Eş veya kaçık merkezli halka kesite sahip eğrisel kanallarda akış ve ısı transferinin sayısal incelenmesi
Numerical investigation of heat transfer and fluid flow in concentric or eccentric curved annular ducts
  1. Tez No: 139232
  2. Yazar: HAYDAR KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİP ASAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laminer Akış, Halka Kesitli Kanal Akışı, Isı Transferi, Eğrisel Kanal, Eş Merkezli, Kaçık Merkezli, Sabit Yüzey Sıcaklığı VI, Laminar Flow, Annular Duct Flow, Heat Transfer, Curved Duct, Concentric, Eccentric, Constant Wall Temperature vn
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
ÖZET Bu çalışmada, sabit duvar sıcaklığı ısıl smır şartı altında eş merkezli ve kaçık merkezli halka kesitli eğrisel kanallarda sürekli, sıkıştınlamaz, hidrodinamik ve ısıl olarak tam gelişmiş, sabit fiziksel özelliklere sahip laminer akışkan akışı sayısal olarak araştırıldı. Eğrilik oranının da içinde bulunduğu kartezyen koordinatlarda ifade edilmiş süreklilik, momentum ve enerji denklemleri sonlu fark kontrol hacim yöntemiyle aynklaştınldı ve denklemlerdeki bağımlı değişkenler üç köşegenli bant matris algoritmasını kullanan ADI metoduyla çözüldü. Taşınım ve yayınım terimlerini göstermek için sırasıyla yukarı fark ve merkezi fark yöntemleri tercih edildi. Basınç doğrultman denkleminin çözümünde ise Stone metodu kullanıldı. Aynklaştınlmış süreklilik, momentum ve enerji denklemlerinin sayısal çözümleri SIMPLE metodunu temel alan eliptik FORTRAN programı kullanılarak elde edildi. Çözümler, Dean sayısının 2.3-207.2 aralığında, eğrilik çapının 10 m, Prandtl sayısının 0.7 ve iç ve dış yüzey sıcaklıklarının sırasıyla 350 ve 300 K değerleri için elde edildi. Ayrıca, halka kesit boyut oranının (a/b) dört farklı değeri (5.5, 3.8, 2.9 ve 2.36) için ikincil akış akım çizgileri, eş sıcaklık eğrileri, hız profilleri ve ortalama ve yerel Nusselt sayılan sunuldu. Sonuç olarak, merkezkaç kuvvetinden kaynaklanan ikincil akışın eş veya kaçık merkezli halka kesite sahip eğrisel kanallarda hız ve sıcaklık dağılımlarını değiştirdiği gözlendi. Ayrıca, a/b oranı küçüldükçe viskoz kuvvetin merkezkaç kuvvetine göre daha etkin hale geldiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Numerical Investigation of Heat Transfer and Fluid Flow in Concentric or Eccentric Curved Annular Ducts In this study, hydrodynamically and thermally fully developed, steady, incompressible laminar flow with constant physical properties in concentric and eccentric curved annular duct was numerically investigated under constant wall temperature boundary condition. For the Cartesian coordinate system, the continuity, momentum and energy equations included the curvature ratio were discretized by using control volume finite difference method and the dependent variables in the governing equations were solved by ADI method using the Tri- Diagonal Matrix Algorithm. The upwind scheme and the central difference scheme were respectively employed to represent the convection and diffusion terms. The Stone's method was employed to solve the pressure-correction equation. The solutions of the discretized continuity, momentum and energy equations was obtained by using an elliptic Fortran program based on the SIMPLE Algorithm. Solutions were obtained for Dean number ranges from 2.3 to 207.2, radius of curvature 10 m, Prandtl number 0.7 and the wall temperature of the inner and outer surfaces 350 and 300 K, respectively. Moreover, the secondary flow streamlines, the isotherms, velocity profiles and average and local Nusselt numbers were presented for four different values (5.5, 3.8, 2.9 and 2.36) of annulus dimension ratio (a/b). As a result, it is observed that the secondary flow resulting from centrifugal force changes the distribution of the velocity and the temperature in concentric or eccentric curved annular ducts. Moreover, it is determined that when the ratios of a/b decrease, viscous force becomes more effective with respect to centrifugal force.