Optimization of 5.7 GHz class E power amplifier for the application of envelope elimination and restoration
5.7 GHz E-sınıfı güç kuvvetlendiricinin zarf yoketme ve yeniden oluşturma tekniğinin uygulanımı amacıyla optimize edilmesi
  1. Tez No: 222499
  2. Yazar: FATMA FİGEN YUMAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN PALAMUTCUOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: E Sınıfı, Güç Kuvvetlendirici, Zarf Yoketme ve Tekrar Olusturma, Class E, Power Amplifier, EER
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Rekabetin yogun oldugu günümüzde tasarımcılar hafif, boyutları daha küçük ve düsük güçle çalısan yüksek performanslı ürün gelistirmenin yollarını aramaktadırlar. RF alıcı uygulamalarında güç kuvvetlendiricileri en fazla güç sarfiyatının oldugu bölümdür. Kablosuz iletisim sistemlerinde güç küvvetlendiricisi verimi maliyeti direkt olarak etkilemektedir. Teorik olarak %100 verim elde edilebilen E-sınıfı güç kuvvetlendiricileri transistorların açık/kapalı durum geçislerinde güç sarfiyatını minimize edebilmektedir. Ayrıca çıkıs gerilimi kaynak gerilimi ile dogrusal degismektedir. Bu çalısmada E sınıfı güç kuvvetlendiricilerinin tasarım metodları ele alınmıstır. 5.7 GHz de çalısan birinde toplu devre elemanları, digerinde transmisyon hattı elemanları kullanımıs E sınıfı güç kuvvetlendiricileri tasarlanmıstır. Her iki devrede de %50 güç ekli verim (GEV) ve 500mW çıkıs gücü elde edilmistir. Sinyaldeki bozulmayı azaltmak için basvurulan dogrusallastırma yöntemi Zarf Yoketme ve Tekrar Olusturma metodudur. E sınıfı kuvvetlendiricinin Zarf Yoketme ve Tekrar Olusturma yöntemi kullanılarak dogrusallastırılmasıyla IMD bilesenlerinde 7.5 dB azalmıs olup seviyesi gerçek isaretin 20dB altındadır.
Özet (Çeviri)
In today?s competitive, manufactures and product developers are seeking ways to build high performance devices that are lighter in weight, smaller in size and operating at lower power. In transceiver applications one module is responsible for a large portion of the power consumption - the power amplifier. The efficiency of the power amplifier has a direct impact on the cost of the wireless communication system. The class-E amplifier has a maximum theoretical efficiency of 100%. Class E power amplifiers have the ability to minimize power loss during on/off transitions of the transistor. Also, the output voltage varies linearly with the supply voltage. This thesis describes the design and the linearization methodology of the Class E amplifiers. Two class-E amplifiers operating at 5.7 GHz are presented. One of them is a lumped elements based circuit and the other is a transmission lines based circuit. Both circuit show good performance with 50% PAE and have 500mW output power. Envelope elimination and restoration is the linearization method chosen to achieve reduction of signal distortion. Linearization Class E PA using EER system provides an additional 7.5 dB reduction in intermodulation distortion products, achieving a minimum distortion level of 20 dB below the fundamental signals.