Çok sayıda servomotor, sensör ve elektropnömatik eleman içeren tekstüre-büküm makinası otomasyonu
The automation of air texturing and twisting machine that consists of several servo motors, sensors and electropneumatic components
  1. Tez No: 222500
  2. Yazar: ÖZGÜR ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mekatronik, Servo Motor, PLC, Operatör Paneli, Pnömatik, Sensör, Mechatronics, Servo Motor, PLC, Operator Panel, Pneumatic, Sensor
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Mekatronik, her geçen gün popülaritesi ve uygulama alanları genisleyen son yılların en gözde kavramlarından birisidir. Temelde mekanik, elektrik, elektronik, kontrol ve yazılım disiplinlerinin ürün ve üretim sistemlerinin tasarımında bir bütün olarak ele alınmasına dayanan bu disiplinlerarası yaklasım, farklı disiplinlerden gelen kisilerin ortak bir dil konusabilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalısmada, mekatronigin ?Büküm Yapan Tekstüre plik Makinası?nda nasıl uygulanabilecegi tartısılmıstır. Çalısma, bir Tübitak projesi olan bu makinanın tasarlanması, imal edilmesi, montajı ve otomasyonunu içeren komplike bir çalısmadır. Çalısma sürecinin bazı adımları sunlardır: Mekanik tasarım, tasarlanmıs parçaların imal ettirilmesi, mekanik tasarıma uygun olarak servo motorlardan ve pnömatik döner elemanlardan olusan tahrik sisteminin seçimi, servo motorların sürücülerinin ve pnömatik ekipmanların seçimi, Hava-Jeti hava besleme mekanizmasının tasarımı, ıslatma ünitesinin su besleme mekanizmasının tasarımı, operatör paneli seçimi, PLC ve genisleme modüllerinin seçimi, ısıtmalı kasnagın ısı kontrol sisteminin tasarımı ve gerekli ekipmanların seçimi, elektrik panosunun seçimi ve pano içi tesisatının hazırlatılması, mekanik montaj, elektrik montaj, PLC, operatör paneli ve sürücü programlama ve testler.
Özet (Çeviri)
Mechatronics is one of most popular concepts of the recent years whose popularity and application areas is expanding day by day. This interdisciplinary approach which is based on combining mechanics, electrics, electronics, control and software disciplines in the design procedure of products and production systems, is an important tool for providing the people from different disciplines to have a common language. This study discusses how mechatronics could be implemented in a special type of textile machinery called ?Air Jet Texturing and Twisting Machine?. The study is a complex study covering the design, production, assembly and automation of this machine. The steps of this process are: Mechanical design and the production of the designed components, choosing the feasible drive system consisting of the servo motors and pneumatic rotary actuators, choosing the drivers of the servo motors and the pneumatic equipments, design of the air supply system for the Air-Jet, design of the wetting system, choosing the PLC control system and the I/O units, choosing the operator panel, designing the temperature control system of the hot godets, choosing the electric cabinet and having the internal wiring made, mechanical assembly, electrical assembly, programming the PLC, operator panel and the servo drivers and finally testing the overall system.