Otonom ve otonom olmayan iki kaotik osilatör tasarımı
Autonomous and non-autonomous chaotic oscillators design
  1. Tez No: 222507
  2. Yazar: CAFER TOGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR ÖZOĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaos, Kaotik Osilatörler, Rastgele Sayı Üreteçleri, Chaos, Chaotic Oscillators, Random Bit Generators
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalısmada tümdevre yapısı üzerinde gerçeklenebilecek pasif eleman degerlerine sahip yüksek hızlı otonom ve otonom olmayan iki kaotik osilatör tasarlanmıstır. Çalısmanın birinci bölümünde kaosun tanımı yapılarak kullanım alanları anlatılmıstır. kinci bölümde, temel osilatör yapısı, temel kaotik blok yapısı anlatılmıstır. Ardından da CMOS transistörler ile tasarlanan otonom ve otonom olmayan negatif - gm LC kaotik osilatör devre yapıları ve çalısma sekilleri açıklanmıstır. Üçüncü bölümde, kaotik osilatörün düsük pasif eleman degerlerinde çalısabilmesi için kullanılan yüzen geçit transistör teknolojisi ve yüzen geçit akım aynası yapısı anlatılmıstır. Dördüncü bölümde otonom ve otonom olmayan LC kaotik osilatör devre yapıları açıklanmıs ve uygun sayısal analiz programları kullanılarak devre karakteristik grafikleri ve benzetim sonuçları elde edilmistir. Bu çalısmada elde edilen kaotik osilatör devre yapıları yüksek hızlı tümdevre uygulamaları için uygundur. Uygun sayısal devrelerle bir arada kullanıldıgında, özellikle rastgele sayı üreteçlerinde çekirdek devre olarak kullanılabilirler.
Özet (Çeviri)
In this study, autonomous and non-autonomous two chaotıc oscıllators were designed. In the first chapter, chaos is defined and some examples are given about the applications. In the second chapter, first a basic chaotic oscillator structure is explained and then autonomous and non-autonomous negative-gm LC chaotic oscillators are obtained. In the third chapter, floating gate transistor technology and floating gate current mirror structure are explained. In the fourth chapter, autonomous and non-autonomous LC chaotic oscillators are explained and simulation results are presented.The proposed chaotic oscillators are very suitable for high-speed circuit realizations. Along with proper digital circuitry, these circuits can be used as the seed for high speed random bit generators.