Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinde kadının değişen rolünün konut kullanımına yansıması
The reflection of woman's cahanging role on the house use during the republican period of Turkey
- Tez No: 222644
- Danışmanlar: PROF.DR. YURDANUR DÜLGEROĞLU YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Mimarlık, Degisim, Cumhuriyet Dönemi, Woman, Architecture, Changing, Republic Term
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalısma kapsamında varolan kadın sorununa mimarlık penceresinden bakılmaktadır. 21. yüzyılın yasandıgı bu günlerde hala sıcaklıgını yitirmeyen bu problemin mimari açıdan da ele alınmasının bir gereklilik oldugu düsünülerek Türk kadın için bir dönüm noktası olan Cumhuriyetten günümüze kadar geçen süre içinde kadının degisimi ele alınmıstır. Bu evrede, kadın degistikçe yüzyıllardır etkilesim içinde oldugu ve özdeslestirildigi konutunu da degistirmistir. Bu nedenle tez kapsamında degisen kisi olarak kadın, degistirdigi çevre olarak konut seçilmis ve bu degisimler Cumhuriyet Dönemi içinde ele alınmıstır. Kadının egitim durumu, çalısma yasamına girisi gibi kadının degisimine yol açan ana etmenlerin yanı sıra, mimari alanda yasanan degisimler de ele alınmıstır. Cumhuriyet Dönemi içinde uygulanmıs bazı konut tasarımları seçilerek yapıldıkları dönemlere göre sınıflandırılmıs ve bir analiz yapılmıstır. Yapılan literatür çalısmasıyla da desteklenen bu tez, kadının sosyolojik degisiminin konut kullanımını da degistirdigini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines existing women?s problematic from an architectural point of view. Women?s issues still maintain their relevance at present during the 21. century. In this thesis, the change of the role of women in society is being examined, covering an era from the early republican period as a turning point until today. In this very era, parallel to the changing role of women, the houses that women interacted and got identified with underwent a change as well. Therefore, this thesis focuses on women as the changing agent and the house as the environment she reflected herself during the republican period of Turkey. Some factors, which cause to woman changing, such as women?s education situation, entering to work places are examined. At the same time, architectural changes in Republic Period are examined too. In Republic Period some house designs were selected which are constructed and classified as their built time, then these designs were analyzed. This thesis shows that woman?s sociological changing is reflecting house use and this idea supported with literatures.