Türk klinoptilolitlerinin mineralojik özelliklerinin iyon değişimi yöntemiyle amonyum giderim kapasitesi üzerindeki etkileri
Effects of mineralogical specifications of Turkish clinoptilolites on ammonium removal capacity via ion exchange
  1. Tez No: 222664
  2. Yazar: AHU YURTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİLSEN BELER BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: klinoptilolit, dogal zeolit, amonyum giderimi, mineralojik özellikler, iyon degisimi, sodyum sartlandırması, clinoptilolite, natural zeolite, ammonium removal, mineralogical properties, ion exchange, sodium conditioning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalısmada, Türk klinoptilolitlerinin amonyum giderim kapasitelerinin ortaya konması amacıyla Gördes, Bigadiç, Yalova rezervlerinden alınan klinoptilolit numuneleri öncelikle iyon degisimine etki ettigi teorik olarak bilinen mineralojik parametrelerde incelenmistir. Daha sonra farklı boyut aralıklarında hazırlanarak hem distile suda NH4Cl çözülerek hazırlanan amonyum klorür çözeltisi hem de kanalizasyondan temin edilen gerçek evsel atıksu ile kesikli deneyler yürütülerek amonyum tutma kapasiteleri belirlenmis ve izoterm modellerinin sınamaları yapılmıstır. Deneyler, seçilen bazı numunelerin sodyum sartlandırmasına tabi tutulmus formlarıyla tekrarlanmıstır. Elde edilen mineralojik parametrelerdeki degerler ile amonyum tutma kapasiteleri arasında bagıntı kurulmaya çalısılmıstır. Ayrıca klinoptilolitlerin sartlandırma süreçleri incelenmis ve gerekli minimum süre tespit edilmistir. Amonyum gideriminin ne kadarının iyon degisimi mekanizmasından kaynaklandıgı belirlenmistir. Sonuçlar degerlendirildiginde Gördes numunesinin diger yörelerden daha yüksek amonyum giderim kapasitesine sahip oldugu, sodyum sartlandırmasının klinoptilolitlerin amonyum tutma performansını artırdıgı ortaya konmustur. Amonyum giderim kapasiteleri ile bire bir uyum gösteren mineralojik parametreler gözenek hacmi ve spesifik yüzey alanı olarak tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, first of all, in order to determine the ammonium removal capacities of Turkish clinoptilolites, samples taken from Gordes, Bigadic and Yalova are examinated in mineralogical parameters known as efffective on ion exchange process theorically. Then, they are prepared in different size intervals and with batch experiments carried on with the NH4Cl solution prepared by dissolving NH4Cl in distilled water and domestic wastewater supplied by sewage, their ammonium removal capacities are defined and their isoterm modelling tests are made. Experiments are repeated with the sodium forms of some samples. Also the relation between the mineralogical parameters values and amonium removal capacities are investigated. The conditioning process of the clinoptilolites and the minimum conditioning duration are determined. The percentage of ammonium removal due to ion exchange mecanism is determined. The evaluation of the results reveals that the ammonium removal capacity of Gordes clinoptilolite is better than the others. The sodium conditioning increase the ammonium removal capacities of the clinoptilolites. The mineralogical parameters which have strong relation with ammonium removal capacity are defined as pore volume and specific surface area.