Yabancı iyonların struvit çöktürmesi kinetiği üzerine etkilerinin araştırılması
Investigating the effects of supersaturation and foreign ion on the struvite crystallisation kinetics
  1. Tez No: 222665
  2. Yazar: ZEYNEP ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. N. IŞIK KABDAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kristalizasyon, struvit, asırı doygunluk, yabancı iyonlar, Crystallisation, struvite, supersaturation, foreign ion
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Struvit kristalizasyonu arıtma tesislerinde neden oldugu problemler sebebiyle 1960'lıyıllardan itibaren arastırılmaktadır. Arastırmalar sırasında yüksek konsantrasyonlardaazot ve fosfor içeren atıksu ve arıtma çamurlarından struvit kristalizasyonu ile nutrientgideriminin de saglanabildigi ortaya konmustur. Bu nedenlerle struvit kristalizasyonkinetikleri ve kinetige etki eden parametrelerin belirlenmesi önem tasımaktadır. Struvitkristalizasyonun gerçeklesmesi için ilk olarak asırı doygunluk saglanmalıdır. Düsükasırı doygunlugun olması durumunda ortamda organik, inorganik yabancı anyonve/veya katyonların varlıgı da struvit kristalizasyonunu etkileyebilmektedir. Yürütülenbu çalısmada asırı doygunlugun ve ortamdaki yabancı iyonların struvit endüksiyonperiyodu ve kristal büyümesi üzerine olan etkileri arastırılmıstır.Çalısma sonucunda artan asırı doygunluk ile endüksiyon periyodunun kısaldıgı, struvitkristal büyümesinin ise arttıgı gözlenmistir. Ortamdaki yabancı iyona baglı olarakstruvit endüksiyon periyodunda artıs, kristal büyümede de azalma belirlenmistir. Farklıyabancı iyonların, farklı oranlarda etki ettigi aynı yabancı iyonun degisik dozajlardailave edilmesi durumunda gözlenen etkilerin degisim gösterdigi tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
Struvite crystallisation has been investigated since 1960s because of causing problems intreatment plant. While investigations, it was found that struvite crystallization could beused for removal of nutrients from wastewater and treatment sludge which contain highconcentration of nitrogen and phosphorus. Because of these reasons a determination ofkinetics of struvite crystallization and parameters affecting the kinetics takes animportant role. Supersaturation must be provided at the first stage. At a lowsupersaturation level, foreign ion effect must be taken account. In this study effects ofsupersaturation and foreign ion on induction period and crystal growth of struvite weresearched.In this study, decreasing in induction period and increasing in crystal growth of struvitewith increased supersaturation concentrations were observed. It was found that foreignion caused increasing in induction period and decreasing in crystal growth. Struviteinduction period and crystal growth were affected at the different level by differentforeign ion. While using same foreign ion but in the different concentration did notshowed same effects on induction period and crystal growth.