Kolon-kiriş birleşim bölgelerinin çelik elemanlarla güçlendirilmesi ile ilgili deneysel inceleme
An experimental study on the strengthening for beam-column connections by using steel plates
- Tez No: 222697
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PINAR ÖZDEMİR ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı Hasarları, Onarım, Güçlendirme, Damage of Building, Repair, Reinforcement
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada; betonarme elemanlara çelik lamaları dış yüzeylerinden epoksi ile yapıştırarak taşıma gücünü artırmayı sağlayan bir güçlendirme yönteminin niteliklerini kaynak alıp, olumsuz noktaları da kontrol altında tutarak üretilen güçlendirme modellerinin etkinliğini, kullanılan malzemelerin performansları açısından, deneysel olarak ortaya koymaktır. Bu bağın üç ana öğesi başta epoksi reçinesi olmak üzere çelik ve betonarme elemandır. Bu kapsamda gerçekleştirilen deneyler sunulmuş ve sonuçları değerlendirilmiştir. Literatür taramasından sağlanan veriler doğrultusunda, konu ile ilgili çalışmalar tanıtılmış, hizmet halindeki betonarme yapılan güçlendirme ve onarım metotları genel olarak sınıflandırılmış ve çelik lamanın epoksi reçinesi ile oluşturduğu yapıştırmalı birleşime dayanan güçlendirme metodunun bu kapsamdaki yeri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose of this experimental study is to evaluate the strengthening realized by the joining method not only the application criteria and related materials are given but also advantages and inconvenient of the method are pointed out. This adhesion is composed of tree elements which are concrete, steel and epoxy resin. In this content, all of the recent studies performed are presented and their conclusions are analyzed. In relation the data obtained from the literatural research, similar and different results of the study are compared and presented. Strengthening and repair methods for existing concrete buildings are classified and the strengthening method realized by the usage of epoxy resin and steel plates is evaluated. The test results obtained are examined by graphic techniques and the conclusions depending on the data obtained are presented.