Asimetrik modülasyon kullanan işbirlikli çeşitleme sistemleri
Cooperative diversity systems with asymmetric modulations
  1. Tez No: 222696
  2. Yazar: SELAHATTİN SEMERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzay-zaman Kodlama, İsbirlikli Çesitleme, Asimetrik Modülasyon, Space-time Coding, Cooperative Diversity, Asymmetric Modulation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Telekomünikasyon Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Uzay-zaman kodlama, birden fazla verici anten bulunan sistemlerde kullanılan bir kodlama yöntemidir ve çok girisli çok çıkıslı telsiz haberlesme sistemlerinde elde edilebilen kanal kapasitesine yaklasmanın etkili ve pratik bir yoludur. Farklı antenlerden farklı zamanlarda iletilen isaretlerin birbirleriyle iliskilendirilmesi için uzay ve zaman boyutlarında kodlama yapılmaktadır. Uzay-zaman kodlama, kodlamasız sistemlere göre iletim çesitlemesi ve güç kazancı saglarken, band verimliliginde herhangi bir azalma olmaz. Telsiz haberlesme sistemlerinde isbirlikli çesitleme teknigiyle mobil birimlerin birden fazla anten bulundurmasına gerek kalmadan uzayda çesitleme saglanabilir. Bir kullanıcı kendisine ait isareti iletirken diger kullanıcıların da antenlerini kullanarak, çesitleme kazancı ve yüksek hızlarda iletim saglayabilir. Literatürde bulunan çalısmalarda asimetrik modülasyon kullanılarak, uzay-zaman kafes kodların hata performanslarının iyilestirilebildigi gösterilmistir. Bu tezde, isbirlikli çesitleme sistemlerinin hata performanslarının asimetrik modülasyon kullanılarak kısmen de olsa iyilestirilebildigi gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
Space-time coding is an effective and practical way to approach the channel capacity of multiple input multiple output wireless systems. Space-time coding is performed in both spatial and time domains to correlate between signals transmitted from different antennas at different time. Transmit diversity and power gain is achieved by using space-time coding without sacrificing the bandwidth. In wireless communication, the cooperative diversity provides spatial diversity without using additional antennas in mobile units. Two or more users can share their information and transmit as a virtual antenna array. This enables higher data rates and diversity. In the literature, it was shown that space-time trellis codes with asymmetric modulation provides better error performance than the classical space-time trellis codes with symmetric modulation. In this work, it is shown that the cooperative diversity systems with asymmetric modulation can provide slightly better performance than the other cooperative diversity schemes.