Denizlerdeki yağ tabakasının izlenmesinde radar uydu görüntülerinin kullanımı
The usage of radar images in oil spill detection
  1. Tez No: 222702
  2. Yazar: AYDA FITRİYE AKKARTAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ SUNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Jeodezi ve Fotogrametri, Marine Science, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, SAR görüntüleri, yağ desarjı, Remote sensing, SAR images, oil spill
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Tanker kazaları da dahil olmak üzere denizlerde gerçeklestirilen yağ desarjları deniz ekosistemine tehlikeli boyutlarda etkiyen etkilere sahiptir. Üç bir tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, sahip olduğu yoğun tanker trafiği ile önemli bir risk altındadır. Yağ desarjı ve etkilerinden korunmak ve olası bir durumda erken müdahale yapabilmek için bir gözlemleme sistemi ve yağ desarjını ayırt edebilecek bir metodolojiye ihtiyaç vardır. Yağ desarjlarına müdahale edebilmek için, yağın cinsinin, alansal boyutunun, fiziksel pozisyonunun, eğer varsa yakınlarındaki geminin ve yağ olasılığının önceden belirlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla, gerekli önlemlerin alınmasında ve hatta kirleticinin tespit edilmesinde uydu tabanlı yağ desarjı gözlemleme sitemleri kullanılmaktadır. Günümüzde, yapay açıklıklı radar olarak bilinen SAR görüntüleri denizlerde desarj edilen yağ tabakasının yüksek doğruluklu tespitinde temel veri kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Discharge of oil including with the tanker accidents have the most dangerous and hazardous effects on marine environment. Turkey, with its surrounded coasts and heavy tanker traffic is under a critical danger of petroleum hazard. A monitoring system and oil spill detection methodology should be used to prevent and interfere immediately. In order to interfere the oil spill, it is important to identify the type, aerial extent, position, (nearest ship position if any), the possibility percentage etc. For this purpose, satellite-based oil pollution monitoring systems are being used to take precautions and even to determine the possible polluter. Today, Synthetic Aperture Radar (SAR) satellites are the main data sources to detect the oil spills discharged into the sea with sufficient accuracies.