Merkezi çelik çaprazlı çerçevelerin tasarım kurallarının 2007 deprem yönetmeliğine göre incelenmesi
Research about concentrically steel braced frames according to design specifications for buildings in seismic regions 2007
  1. Tez No: 222701
  2. Yazar: AHMET DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAVİDAN YORGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezi Çelik Çapraz, Bayrak Levhası, Concentricially Steel Braced, Gusset Plate
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalısmada, 2007 yılı Mart ayında yürürlüge giren, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelikte bahsedilen süneklik düzeyi yüksek merkezi çelik çaprazlı perdelerin tasarım kuralları hakkında incelemeler yapılmıstır. Yeni tasarım kurallarının uygulanmasına yönelik örnek çözülerek, çapraz elemanların diger tasıyıcı sistem elemanlarıyla yaptıkları baglantılar hakkında yapılan arastırmalar ve testler incelenmistir. Deprem Yönetmeliginde belirtilen tasarım kuralları dogrultusunda süneklik düzeyi yüksek merkezi çelik çaprazlı 5 katlı bir çelik yapının statik analizi ve tasarımı yapılmıstır. Yapılan analiz sonuçlarına göre, yapının yeni tasarım kurallarına göre boyutlandırılmasının yanında, özellikle çapraz elemanlar ve kolon-kiris birlesimleriyle, kiris orta kısmında yapılan birlesimlerde kullanılan bayrak levhalarının boyutlandırılması ve sünek ve istenen davranısı yapmaları için gerekli tasarım kuralları konusunda Amerikan Sartnameleri ve yapılan testlerin ve arastırmaların neticesine göre tasarım kuralları sunulmustur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the design procedure of the concentricially steel braced frames according to Design Specifications for Buildings in Seismic Regions 2007. Example solved about application of new design rules and researches and tests about connection between braces to frame elements are investigated. The Design Specifications for Buildings in Seismic Regions 2007 is used for designing five floor building with high ductile concentricially steel braced frames. Not only frame section designed with using Design Specifications for Buildings in Seismic Regions 2007, but also gusset plate designed acoording to AISC Specifications. Tests and researches about the gusset plates are searched and design of the gusset plate done by using this studies.