Yerel kalkınmada katılımcı politikalar: Çanakkale örnek alan değerlendirmesi
Local development through participatory policies: Evaluation of Çanakkale sample area
- Tez No: 222710
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLDEN ERKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Katılım, Sivil Toplum, Yerel Kalkınma, Çanakkale, Yerel Eylem Planı, Participation, Civil Society, Local Development, Canakkale, Local Action Plan
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölge Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada katılım kavramı temel alınarak, yerel kalkınma, katılımcı demokrasi, sivil toplum ve yerel eylem planları incelenerek aralarındaki ilişkiler kurulmu!tur. Yerel kalkınmanın tanımı yapıldıktan sonra ana ilkelerinden biri olan yöneti!im ile ili!kisi açısından yönetişim kavramı incelenmiştir. Tanımı gereği katılımla ilişkili olan yöneti!im kavramının, demokrasinin gelişimiyle birlikte ve katılımcı demokrasi ile ilişkisi ortaya konmu!tur. Demokrasi, temsili demokrasi ve katılımcı demokrasi anlatıldıktan sonra tümünün ana öznesi olan sivil toplumun gelişimi, kavramsal tartışmaları ve örgütlü sivil toplumun geli!imi incelenmiştir. Yerel eylem planlarının yerel kalkınmanın uygulama araçlarından biri olabileceği tartışıldıktan sonra yerel kalkınmanın yönetişimle ilişkisi üzerinden, ana unsurunun sivil toplum ve dolayısıyla halkın katılımı olması gerekliliği vurgulanmıştır. Yerel halkın ve sivil örgütlenmelerin eylem planları içinde katılımcı bir yakla!ımla paydaş olarak yer almasının gerekliliğinden bahsedilmiştir. Çanakkale Kent Eylem Planı örnek olarak incelenmi! ve bu plan içerisinde katılım, sivil toplum ve yerel kalkınma kavramlarının uygulamada birbirleriyle ili!kisinin kurulup kurulamadığı incelenmi!tir. Çanakkale Kent Eylem Planı'na dair yapılan değerlendirme ile yerel kalkınmada katılımcı politikaların önemi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; local development, participatory democracy, civil society and local action plans are analyzed and connections between these concepts are introduced based on the concept of participation. Following the introduction of local development, its connection to governance - one of the main principles of concept - is examined. The concept of governance has close links with participation; therefore it also has roots tied to democracy and participatory democracy. This link has also been clearly identified and documented in this study. Democracy, representative democracy and participatory democracy are defined, based from these definitions their common base of civil society, conceptual discussions of civil society and its transition to organized structure is analyzed. After discussing the notion of local action plans being one of the application tools of local development, with the supporting connection of local development and governance, civil society?s vital importance is emphasized. The requirement of local society and civil organizations? active participation in these local action plans is discussed. All mentioned concepts are evaluated and checked in terms of existence of an underlying link in among each other with the help of Canakkale City Action Plan. As a sample, Canakkale City Action Plan is used and examined to see participation in the concept of local development and civil society concepts can be related with each other in practice. Importance of participation on local development policies is emphasized by examination of Canakkale City Action Plan.