Structural analysis of stabilizer bar under torsion
Yük etkisindeki stabilizatör çubuğun yapısal analizi
- Tez No: 222711
- Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN ORHAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yorulma, Sonlu Elemanlar Yöntemi, ANSYS, Fatigue, Finite Element Method, ANSYS
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uçak Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Stabilizatör çubuklar süspansiyon sistemlerinin emniyet segmentlerinden olup, periyodik ve büyük statik yüklere maruz kalan bilesenlerdir. Hafif konstuksiyonların gereksinimlerini karsılamak durumundadırlar. Bu ancak iyi tasarlanmıs çubukların yüksek dayanımlı ve özel malzemeler kullanılarak dikkatli bir sekilde imal edilmesi ile mümkün olabilir. mal süreçlerinde basvurulacak bazı ek özel yöntemler, yüzeydeki gerilimin azaltılması konusunda avantaj saglayabilir. Yük altındaki çubukların imalinde saglanacak her türlü iyilestirme, sözkonusu yüzey gerilimini asgari düzeye indirgemeyi hedeflemektedir. Tez baslangıcında yeralan ve yorulma konusu ile iliskili teorik açıklamalar içeren bölümlerden sonra stabilizatör parça kısaca tanıtılmaktadır, sonrasında ise farklı malzemeler kullanılarak imal edilen ve yüzey sertlestirme teknigiyle mukavemetlendirilen numune parçalar karsılastırılmalı olarak degerlendirilmektedir. Bu numunelerin yük altındaki davranısı deney ortamında defalarca test edilerek raporlanmıstır. Degisik tedarikçilerden temin edilen numuneler ayrı ayrı teste tabii tutulmus ve toplanan veriler numune bazında kaydedilmistir. Mekanik özelliklerinin yanısıra hammaddeleri de iyilestirilen numune parçaların deneysel sonuçlarıyla yetinilmemis ve ANSYS programı ile analiz de yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Stabilizer bars belong to the components with the highest cyclic and superposed staticload and are the security segments of the suspension system. They have to fulfill therequirements of lightweight constructions. This is only possible, if high strengthmaterials with special properties are carefully manufactured to well designed roads and special additional treatments are carried out, which impose a advantageous residual stress profile in the surface layers of the roads. After a short theoretical view on the technical terms related to the fatigue topic, some aspects of the fatigue behavior of the stabilizer bars are presented. Then the fatigue properties of shot peened specimens made of different materials are discussed. Finally some results on the fatigue behavior of different kind of specimens at a very high number of load cycles are reported. Experiment results are also supported with ANSYS ? FEA calculations, which are representing a different aspect. This mathematical approximation is made through those measurements in order to calculate the maximum equivalent stress values on the bends and possible fracture points on these meshed surfaces are indicated.