Pirinç kabuğu külünden magnezyum silikat sentezi
Synthesis of magnesium silicate from rice hull ash
  1. Tez No: 222746
  2. Yazar: DUYGU VAROL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZGÜL ÖZCAN, PROF.DR. SELMA TÜRKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Magnezyum silikat, Pirinç kabugu külü, Sodyum silikat, Magnesium silicate, Rice hull ash, Sodium silicate
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalısmada, pirinç kabugu külünden, yüksek yüzey alanı ve amorf yapısı sayesinde endüstride adsorban olarak kullanılan sentetik magnezyum silikat üretimi yapılmıstır. Sentetik magnezyum silikat, sodyum silikat çözeltisinin magnezyum tuzları ile reaksiyonu sonucu üretilir. Günümüzde sodyum silikat çözeltisinin hazırlanması için kuartz kumunun ergitme fırınında 1400oC'de kalsiyum karbonatla reakte edilmesi ile elde edilmektedir. Bu yüksek enerji gerektiren islem yerine, sodyum silikatın pirinç kabugu külünden daha basit yöntemle elde edilmesi saglanmıstır. Küldeki amorf silika alkali ortamda kolayca çözüldügü için, bu yöntemde, pirinç kabugu külü alkali ortamda kaynatılarak, silikanın solüsyona sodyum silikat olarak ektrakte edilmesi saglanmıstır. Elde edilen sodyum silikat çözeltisinin, magnezyum tuzu ile oda sıcaklıgında reaksiyonu sonucu magnezyum silikat elde edilmistir. Bu çalısmada, reaksiyon ortamının su konsantrasyonu, reaksiyon sıcaklıgı, yıkama suyunun miktarı, polar çözelti ile muamelenin etkisi ve reaksiyonda kullanılan magnezyum tuzunun cinsi parametreleri arastırılmıstır. Bu asamalar sonunda elde edilen ürünün kimyasal ve kristal yapısı, yüzey alanı, por ve tane boyutu dagılımı analizleri yapılmıstır. Bu çalısmanın ana sonucu olarak, magnezyum silikatın yüzey özelliklerini etkileyen en önemli parametrenin reaksiyon ortamının su konsantrasyonu oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, synthetic magnesium silicate that is used as adsorbent because of its high surface area and amorphous structure is produced from rice hull ash at room temperatures. Synthetic magnesium silicate is produced by the reaction of the sodium silicate solution with the magnesium salts. In the conventional production technologies however, quartz sand is reacted with calcium carbonate at 1400oC in glass melting furnaces. Instead of this high temperature process, a simple method is used to obtain sodium silicate solution in ordinary conditions from the rice hull ash. In this method, since amorphous silica can easily be dissolved in alkaline medium, rice hull ash is boiled with sodium hydroxide to extract the silica into the solution as sodium silicate. To the sodium silicate solution a magnesium sulfate solution was added and magnesium silicate was precipitated at the room temperature. The parameters investigated in this study were water concentration of reaction medium, reaction temperature, amount of washing water, effect of washing with a polar solvent and kind of magnesium salt used for the reaction. The product obtained at the end was then subjected to chemical, crystal structure, surface area, and pore and particle size distribution analysis. Then, it is compared with magnesium silicates that has trade names such as Magnesol®. As the main results of this study, it was concluded that the most important parameters which affect the surface properties of magnesium silicate were the water concentration of the reaction medium.